Відповідальність за недотримання вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки


Відповідальність за недотримання вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки

За недотримання вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки посадові особи та працівники несуть відповідальність.

Основними заходами, які усувають ризики настання нещасного випадку, є організація нагляду за технічним станом обладнання на відповідність його вимогам нормативних актів з охорони праці, наявність достатніх організаційних та технічних заходів, що убезпечують працівників під час роботи.

Невиконання вимог органів державного нагляду за додержанням законодавства з охорони праці суттєво знижує рівень безпеки під час здійснення виробничої діяльності та значно підвищує ризик травмування працівників.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог частини 1 статті 272 Кримінального кодексу України порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого, — карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років або без такого.

Відповідно до статті 39 Закону України «Про охорону праці» орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, має право одержувати від роботодавця і посадових осіб пояснення, висновки експертних обстежень, матеріали та інформацію з відповідних питань, звіти про рівень і стан профілактичної роботи, причини порушень законодавства та вжиті заходи щодо їх усунення.

Слід пам’ятати, що за дії або бездіяльність посадові особи та працівники несуть відповідальність згідно із законом.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...