Відбулося виїзне засідання комісії ради ФПУ з питань охорони праці


Наприкінці вересня у Львові відбулося виїзне засідання постійної комісії ради Федерації профспілок України з питань охорони праці та здоров’я. Його учасники розглянули стан санітарно-гігієнічних умов праці на підприємствах Львівщини та забезпечення громадського контролю за дотриманням законодавства про охорону праці.
Обговорення наявних проблем вийшло досить гострим. Як зазначив заступник голови ФПУ Сергій Українець, «практично в жодному навчальному закладі профспілок не створено належної матеріальної бази для навчання з охорони праці, не обладнано кабінети охорони праці».
За словами начальника відділу охорони праці, використання трудових ресурсів та зайнятості населення Головного управління соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Сергія Кравченка, для організації навчання та перевірки знань з охорони праці бракує літератури, начально-методичних посібників, програмного забезпечення.
«Не виділяються необхідні кошти на навчання профспілкових працівників і активістів, що є головною причиною усіх недоліків в організації навчання з питань охорони праці», —  підкреслив керівник департаменту охорони праці ФПУ Юрій Андрієвський.
Критичні оцінки лунали й щодо стану укладання колдоговорів на підприємствах та ходу їх реалізації. Як заявив головний спеціаліст — технічний інспектор праці об’єднання профспілок Львівщини Йосип Луцишин, в більшості договорів відсутні додатки, якими передбачені заходи покращення умов праці. Немає також положень з порядку надання працівникам додаткових відпусток за шкідливі умови праці, списків осіб для видачі спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ, списків професій і посад, спеціалісти яких повинні проходити періодичні медогляди.
На засіданні зазначалося, що найгірші показники гігієни праці в економіці Львівщини у вугільній промисловості. Із 3904 робочих місць на 29 підприємствах галузі області вимогам державних санітарних норм і правил не відповідає 2301 робоче місце (майже 60 %). З понад 14 тис. працівників галузі близько 11 тис. працюють в умовах, які не відповідають вимогам санітарного законодавства. Основним шкідливим фактором на вугільних підприємствах є перевищення норми запиленості повітря, особливо в підземних виробітках, при веденні монтажних, транспортувальних, підготовчих і видобувних робіт.
Учасники засідання прийняли рішення про забезпечення наближення нормативно-правових актів з охорони праці до міжнародних стандартів і сприяння здійсненню профспілками громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці.

Інна Борисова