...

Ухвалено Кодекс цивільного захисту України


2 жовтня Верховна Рада ухвалила Кодекс цивільного захисту України. Правові норми у цій сфері до цього часу регулювали близько 10 законів України, при цьому деякі з них втратили свою актуальність та потребували скасування. Реалізація цього документа усуне суперечності та дублювання законодавства, розмежує повноваження і функції центральних і місцевих органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання, визначить у єдиному законодавчому акті засади державної політики у сфері цивільного захисту.
Кодекс передбачає визнання такими, що втратили чинність, 7 законів України: «Про правові засади цивільного захисту», «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», «Про пожежну безпеку», «Про аварійно-рятувальні служби», «Про війська Цивільної оборони України», «Про Цивільну оборону України», «Про загальну структуру і чисельність військ Цивільної оборони».
Одне з найголовніших досягнень даного нормативно-правового акта є впровадження заходів для зменшення наглядових та контрольних функцій у сфері техногенної та пожежної безпеки. Повністю скасовується процедура отримання дозволів органів пожежної безпеки на початок робіт, встановлюється виключно судовий порядок зупинення роботи суб’єктів господарювання і лише за наявності порушень, що створюють загрозу життю або здоров’ю людей. Це у свою чергу дозволить суттєво полегшити умови ведення бізнесу в Україні.

Прес-служба МНС