Санепідемслужбу відділили від МОЗ


Санепідемслужба стає самостійною — відомство відділили від Міністерства охорони здоров’я. В рамках реформи передбачено скоротити як чисельність санепідстанцій (з нинішніх 800 до 400), так і кадрів служби з 50 тисяч осіб майже вполовину. В першу чергу звільнять немедичний персонал і пенсіонерів. Зміниться й сама робота служби, планується перегляд умов перевірок підприємств. Зокрема, буде посилено увагу до закладів громадського харчування.
Як заявив головний державний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко, підприємства з високим ступенем ризику (медичні та дитячі установи, міські водоканали й великі промислові підприємства) перевірятимуть щороку, із середнім ступенем ризику — один раз на три роки, а з низьким — один раз на п’ять років. На його думку, це дозволить загалом принаймні вдвічі зменшити кількість перевірок і підвищити їхню результативність.
Перший заступник голови ГСЕС Олександр Кравчук повідомив, що служба відійде від «репресивних, інспекторських функцій»: «Ми переорієнтуємося на профілактику та просвіту — будемо займатися аналізом рівня захворюваності, циркуляції збудників інфекційних хвороб і ступеня забруднення зовнішнього середовища».

За інформацією 1tv.com.ua та ukrrudprom.ua