В Україні активно поширюється ботулізм: як не отруїтися


В Україні активно поширюється ботулізм: як не отруїтися

У другій половині травня в Україні почастішали випадки захворювання на ботулізм, пов’язані з вживанням в’яленої риби.

Про це в середу, 30 травня, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Зазначається, що більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням в’яленої невипотрошеної риби, виготовленої самостійно або придбаної в місцях стихійної торгівлі.

З початку року захворювання було діагностовано у 28 осіб. У двох випадках хвороба завершилася летальним результатом. Останній такий випадок стався 29 травня в Києві — від ботулізму померла жінка. Вона отруїлася в’яленою рибою власного приготування.

У зв’язку з цим Держпродспоживслужба настійно рекомендує не брати в дорогу і на відпочинок продукти, які швидко псуються, дотримуватися термінів придатності та умов зберігання. Вживані продукти, особливо консервовані, рекомендується ретельно проварювати, прожарювати або тушкувати перед вживанням, сирі і в’ялені продукти обробляти окремими ножами.

Також в оприлюдненій Держпродспоживслужбою пам’ятці споживача рекомендується зберігати продукти в закритому посуді і захищати їх від випадкових забруднень.

Крім того, фахівці служби настійно рекомендують не купувати продукти на стихійних ринках і за можливості відмовитися від вживання в’яленої невипотрошеної риби в літній період.

Завантажити пам’ятку від Держспожислужби

Джерело: Слово і діло

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...