Складові безпечної експлуатації електрообігрівачів


Складові безпечної експлуатації електрообігрівачів

З настанням заморозків повстає проблема опалення виробничих, офісних та побутових приміщень підприємства. З метою забезпечення теплом і комфортом працівників можливе використання опалювальних електроприладів. У результаті неналежної їх експлуатації в осінньо-зимовий період різко збільшується кількість пожеж та випадків травм, які спричинені дією електричного струму.

Вимоги безпеки під час застосування електричних опалювальних приладів:

  1. Відмова від використання саморобних електрообігрівачів. Краще купувати обігрівачі, які оснащені функцією автоматичного відключення. Перед експлуатацією приладу потрібно визначити його технічний стан. Якщо прилад іскрить або димить — використовувати його не можна.
  2. Використання електрообігрівачів відповідно до правил експлуатації. Забороняється експлуатація електронагрівальних приладів при відсутності або несправності терморегуляторів.
  3. Найбільш поширеною причиною пожеж, що відбуваються через електрообігрівачі, є їх перегрів, знаходження поряд з ними легкозаймистих предметів. Розташування легкозаймистих предметів на відстань не ближче 1 метра від обігрівача.
  4. Необхідно враховувати, що потужність більшості сучасних електрообігрівачів — кілька тисяч Ват. Необхідно усвідомлювати, що використання таких обігрівачів створює серйозне навантаження на електромережу. Стара електропроводка може не витримати такого енергоспоживання. Недопущення підключення електрообігрівача через трійник або подовжувач.
  5. Відмова у використанні електричного обігрівача при наявності небезпеки його контакту з водою.
  6. Недопущення використання електрообігрівача у приміщенні з лакофарбовими матеріалами, розчинниками та іншими займистими рідинами. Не можна встановлювати електрообігрівач у захаращених і засмічених приміщеннях.
  7. Не розміщуйте мережеві дроти обігрівача під килими та інші покриття. Недопущення постановки на дроти важких предметів (наприклад, меблів).
  8. Переконайтеся, що штекер вставлено в розетку щільно! Інакше він може перегрітися. Уважно прочитайте інструкцію з експлуатації обігрівача. Переконайтеся, що він підходить за всіма параметрами.

Слідкуйте за вчасною заміною розбовтаних або деформованих штекерів. Не допускайте використання дротів з пошкодженою ізоляцією або дротів з`єднаних шляхом скруток. При виявленні несправностей звертайтеся до спеціалізованих організацій для здійснення ремонту і заміни деталей.

Пам’ятайте, що користуватися несправним обігрівачем ні в якому разі не можна!

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...