Проходження медоглядів для механізаторів є обов’язковим


Проходження медоглядів для механізаторів є обов’язковим

Чи необхідно проходити медичний огляд працівникам, що працюють на посаді механізаторів? Які шкідливі фактори у роботі механізаторів, та які шляхи зменшення їх впливу на здоров’я працівників?

Сільськогосподарське виробництво відноситься до найбільш великої та багатопрофільної галузі економіки з державною, акціонерною і приватною формами власності. Роботи, що виконуються у сільському господарстві, мають низку особливостей, які суттєво відрізняють їх від робіт у промисловому виробництві та впливають на санітарно-гігієнічні умови праці. А саме, це:

  • виконання робіт здебільшого у полі на відкритому повітрі, часто при несприятливих метеорологічних умовах;
  • сезонність основних польових робіт (з ранньої весни до пізньої осені);
  • велика інтенсивність і добова тривалість праці, зумовлена необхідністю виконання робіт у стислі терміни;
  • відносно часта зміна робочих операцій, які виконує одна особа;
  • значне віддалення місця виконання робіт від місця постійного проживання працівників та територіальне роззосередження місць виконання робіт у межах одного господарства (іноді до 8–10 км);
  • масштабна хімізація сільського господарства (застосування пестицидів, мінеральних добрив), яка призводить до забруднення шкідливими хімічними речовинами не тільки повітря робочої зони, а й усього навколишнього середовища.

Поліпшенню умов праці сприяє удосконалення технологій різних видів сільськогосподарського виробництва, механізація трудомістких робочих операцій. Завдяки цьому також зменшується вміст шкідливих хімічних речовин як у повітрі виробничих приміщень, так і під час застосування їх на відкритому повітрі, знижується рівень захворюваності сільськогосподарських працівників.

Але, разом із тим у сільському господарстві й нині існує потенційна можливість виникнення низки професійних захворювань, обумовлених різними факторами впливу:

  • фізичними факторами — вібраційна хвороба, професійна приглухуватість, захворювання нервово-м’язової і кісткової тканин;
  • виробничих аерозолів — пилові та алергійні бронхіти, бісиноз;
  • пестицидів і мінеральних добрив — гocтpі і хронічні професійні інтоксикації;
  • біологічних факторів — інфекційні, паразитарні, алергійні та інші захворювання.

Якщо говорити про умови пpaці механізаторів, то на багатьох тракторах основними шкідливими виробничими факторами, які діють на організм працівників, є:

  • несприятливий мікроклімат у кабіні;
  • вібрація, шум;
  • забруднення повітря робочої зони пилом, відпрацьованими газами, пестицидами, мінеральними добривами;
  • вимушена робоча поза (докладання значних зусиль при переключенні важелів керування машиною, що зумовлює компресійну дію на міжхребцеві диски та сприяє розвитку викривлень хребтового стовпа й дефектів постави).

Як зменшити вплив шкідливих факторів на здоров’я механізаторів і попередити виникнення профзахворювань?

Важливе значення у вирішенні цього питання має проведення попередніх (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2007 р. № 246 таким оглядам підлягають особи, які працюють на виробництвах, де шкідливі фактори перевищують гранично допустимий рівень. Тобто умови праці є шкідливими згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» від 08.04.2014 р. № 248.

Щодо покращення умов пpaці механізаторів, то в основному забезпечується створення оптимальних параметрів виробничого середовища в кабінах тракторів і сільськогосподарських самохідних машин. Головне — це:

  • Зменшення вібрації. Обладнання кабін раціонально спроектованими ресорними сидіннями. Застосовання системи віброзахисту на базі активних віброізоляторів (електрогідравлічних віброзахисних систем). Ефективність їх у 2–4 рази вища, ніж у пасивних.
  • Зменшення рівня виробничого шуму. Герметизація та звукоізоляція кабін сільськогосподарських машин. Звукопоглинальне облицювання внутрішніх поверхонь кабіни. Використання індивідуальних засобів захисту органів слуху: вкладиші з ультратонкого суперволокна, навушники тощо.
  • Нормалізація мікроклімату. Теплоізоляція стінок і даху кабін, застосування тонованого скла, жалюзі та встановлення кондиціонерів повітря.
  • Обмеження часу роботи. Захист часом: крім обідньої перерви, рекомендується влаштовувати 10-хвилинні перерви через кожні 2–2,5 години роботи.
  • Забезпечення ЗІЗ. Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 р. № 1804 механізаторів сільського господарства забезпечують спецодягом та засобами індивідуального захисту (комбінезонами, комбінованими рукавицями, захисними окулярами, в холодний період року — куртками і брюками тощо).

Попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди для механізаторів є обов’язковими!

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...