Про догляд за комп’ютерною технікою


Про догляд за комп’ютерною технікою

Комп’ютерна техніка міцно увійшла  в наше життя  і стала її необхідним атрибутом.  Ми не можемо  без нашої сучасної техніки  прожити і дня – ми користуємося  нею  на роботі, вдома, на відпочинку. І не завжди дбаємо  про неї. Адже комп’ютери  теж здатні забруднюватися, як і інша техніка та інші речі, які є в нашому домі. Тому  систематично  потрібно чистити комп’ютер – очищати його від пилу  та бруду.

На комп’ютері  починають жити безліч різних мікробів. Зазвичай найбільш забрудненими місцями  на комп’ютерній техніці є монітор, клавіатура та мишка. Так, на моніторі крім пилу можна виявити  сліди від пальців;  на клавіатурі – бруд і жирні плями, під клавішами  різні крихти від їжі, волосся тощо.  Гудіти  від забруднення  здатний системний блок. Тому, якщо ваша ситуація нагадує те, що описано вище, то вам терміново потрібно почистити комп’ютер (ноутбук, нетбук) і позбавити його від  мікробів і сміття.  Перед тим, як ви почнете чистити комп’ютер потрібно вимкнути його, і відключити повністю  від електроживлення.

Щоб видалити плями на моніторі використовуйте спеціальні вологі серветки для монітора або спеціальні засоби, які можна придбати  в спеціалізованих магазинах.  Можна  також взяти  звичайну махрову  м’яку ганчірочку, змочити її теплою водою і протерти монітор, а потім протерти монітор насухо. Важливо – не протирайте монітор матеріалами або розчинами, які містять спирт, толуол, аміак  або ацетон. Вони здатні завдати монітору непоправної шкоди. Зараз на багатьох  моніторах  використовується антиблікове покриття, яке можна пошкодити  даними речовинами, особливо спиртом.

При очищенні клавіатури  можна використовувати  вологі ганчірки, за допомогою яких ви будете витирати пил і бруд , пилосос і фен, які допоможуть  видути пилинки з під клавіш. Але якщо  під клавішами  накопичилося  багато бруду і крихт, які неможливо витягнути ні пилососом, ні феном – доведеться їх знімати.

Мишку почистити найлегше. ЇЇ можна  чистити  чим завгодно – серветкою або ваткою, змоченою спиртом, або звичайною ганчірочкою. Килимок від  мишки теж часто забруднюється і мишці складно стає  ковзати по ньому – тому помийте і килимок від мишки. Килимок можна повністю  помити з милом, а після висушити, і вже потім використовувати.

Складніше всього проводити чистку системного блоку – це і складний, і самий відповідальний захід. Якщо ви не знаєте, що знаходиться  всередині системного блоку і ніколи його не чистили, то краще відійти від нього подалі і доручити цю справу фахівцеві. Якщо пилу в системному блоці накопичилося небагато, то можна і не розбирати його, а продути пил  за допомогою пилососа або фена через отвори в корпусі. Зовні системний блок  можна протерти ганчіркою, протерти обережно всі дроти, які відходять від нього. Але  якщо ваш системний блок  переповнений пилом, то погано працюватимуть кулери, які охолоджують системний блок. Кулери будуть шуміти. Кулери – це вентилятори. А так як важливі механізми  комп’ютера погано провітрюються  від недостатньої роботи вентиляторів, то систематично буде зависати і сам комп’ютер. Тому в такій ситуації терміново потрібно  розбирати і чистити системний блок.

Хоча б раз на тиждень  потрібно протирати монітор, клавіатуру і мишку, а системний блок чистити 1-2 рази на рік.

Матеріал підготовлено фахівцями відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївській області

Джерело: прес-центр управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...