Порядок ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки: роз’яснення Держпраці


Порядок ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки: роз’яснення Держпраці

Ідентифікація ОПН – це порядок визначення об’єктів підвищеної небезпеки серед потенційно небезпечних. Такими згідно Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» вважаються об’єкти, на яких можуть використовуватися або виготовлятися, перероблятися, зберігатися чи транспортуватися небезпечні речовини, біологічні препарати, а також інші об’єкти, що за певних обставин можуть створити реальну загрозу виникнення аварій.

Порядок ідентифікації та обліку ОПН визначено і затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 року №956.

Суб’єкт господарювання, у власності або користуванні якого є хоча б один потенційно небезпечний об’єкт чи який має намір розпочати будівництво такого об’єкта, організовує його ідентифікацію.

Підприємствам необхідно скласти повідомлення про результати ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки за формою ОПН-1 і надіслати його у двотижневий термін відповідним територіальним органам Держпраці, ДСНС, Держекоінспекції, державної санітарно-епідеміологічної служби, Держархбудінспекції, а також відповідній місцевій держадміністрації або виконавчому органу місцевої ради.

Також звертаємо увагу на те, що у разі зміни умов виробництва, номенклатури небезпечних речовин або їх кількості, внесення змін до законодавства у сфері діяльності, пов’язаної з ОПН необхідно проводити повторну ідентифікацію. Це є обов’язковим й у випадку будівництва в прилеглих районах нових об’єктів, що вносить зміни у відомості, наведені в повідомленні про результати ідентифікації ОПН.

Включення об’єкта підвищеної небезпеки до Державного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки здійснюється протягом 30 робочих днів після подання суб’єктом господарювання до територіального органу Держпраці повідомлення про результати ідентифікації.

Протягом 10 робочих днів після реєстрації територіальний орган Держпраці видає суб’єкту господарювання свідоцтво про державну реєстрацію об’єкта підвищеної небезпеки.

Виключення ОПН з Державного реєстру здійснюється за рішенням територіального органу Держпраці на підставі звернення та усіх відповідних документів, які мають подаватися суб’єктом господарювання. Така необхідність виникає у випадку змін, що призвели до зменшення на ОПН сумарної маси небезпечних речовин порівняно з найменшим нормативом порогової маси, або ліквідації, виведенні з експлуатації (списання з балансу) об’єкта підвищеної небезпеки.

Електронна версія відомостей про об’єкти підвищеної небезпеки розміщено на офіційному веб-сайті Держпраці у розділі «Діяльність» або за посиланням: тут

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Житомирській області.

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...