Особливості безпеки роботи з ручним немеханізованим інструментом


Особливості безпеки роботи з ручним немеханізованим інструментом

З метою попередження виробничого травматизму під час проведення зазначених робіт надаємо інформацію про основні вимоги щодо безпечного виконання робіт за допомогою ручного немеханізованого інструменту.

Вимоги безпеки при експлуатації ручного інструменту визначені у Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.12.2013 № 966 (НПАОП 0.00-1.71-13).

До ручного інструменту відноситься:

  • ударний інструмент (молотки, кувалди, ломи та ін.);
  • слюсарно-монтажний інструмент (гайкові ключі, розвідні ключі, викрутки, плоскогубці, круглогубці, гострозубці (кусачки);
  • інструмент для рубання, клепання, кернування, пробивання, вирубування (зубила, кернери, пробійники, просічки, натягувані, обтискачі та ін.);
  • різальний інструмент (ножівки, ножиці, труборізи та ін.);
  • інструмент для пиляння (напилки, надфілі, рашпілі та ін.);
  • інструмент і пристосування для обробки отворів (свердла, зенкери, розвертки та ін.);
  • інструмент для нарізування різьби (мітчики, плашки);
  • інструмент для зачищення, шліфування (шліфувальні бруски, шліфувальні головки);
  • інструмент для шабрування (шабери);
  • інструмент для розмічування.

Аналіз нещасних випадків показує, що найнебезпечними є інструменти ударної дії, слюсарно-монтажний інструмент. Найчастіше працівники, з якими сталися такі нещасні випадки, дістають травми рук та очей. Головними причинами більшості нещасних випадків є порушення вимог безпеки під час роботи з ручним інструментом та невиконання вимог інструкцій з охорони праці, також фіксуються технічні причини — незадовільний технічний стан інструментів і недостатня їх надійність, невідповідність вимогам безпеки технологічного процесу, використання інструментів не за призначенням.

Слід дуже уважно ставитись до інструментів для рубання, клепання (зубила, кернери, пробійники тощо), адже унаслідок ударів по ним їх частини можуть відколюватися та травмувати працівників.

Роботу з ручним інструментом виконують із застосуванням засобів індивідуального захисту, насамперед рукавиць, захисних окулярів або щитків. Засоби індивідуального захисту повинні відповідати Мінімальним вимогам безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України 29 листопада 2018 року № 1804.

Особливу увагу потрібно приділяти безпеці під час роботи з ручним інструментом на висоті. Ці роботи потрібно проводити у відповідності до Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті (НПАОП 0.00-1.15-07), затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Зокрема, потрібно вживати заходів для запобігання падіння інструментів: заборонено кидати інструмент як угору, так і вниз. Для його переміщення потрібно застосовувати спеціальну тару (відро) на мотузці. Дрібними предметами (цвяхами, болтами) тару заповнюють не вище ніж за 100 мм до верхнього краю.

В електроустановках до 1000 В потрібно застосовувати ручний інструмент з ізольованими рукоятками. Вимоги до такого інструменту викладено у розділі 13.5 Правил експлуатації електрозахисних засобів (НПАОП 40.1-1.07-01), затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України 05.06.2001 р. № 253.

Інструмент, що має пошкодження (вибої, відколи) робочих частин, а також тріщини, відколи, сучки та гострі ребра у місцях тримання, потрібно замінити.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...