Основні вимоги для безпечної експлуатації ліфтів


Основні вимоги для безпечної експлуатації ліфтів

Життя та праця людини у сучасному світі невід’ємно пов’язані з об’єктами підвищеної небезпеки, з яких найбільш численними є підіймальні машини — пасажирські ліфти. Мешканці багатоповерхових будинків не уявляють сучасного життя без роботи ліфта, його надійної безпечної експлуатації.

Виведення з ладу ліфта — це завжди прикрість для жителів багатоповерхових будинків.

Важливо пам’ятати: яка б несправність не сталася — спроби усунути її самостійно можуть привести до травм або навіть фатальних наслідків для людини! При несправності ліфта необхідно повідомити диспетчерську службу!

Утримання і ремонт ліфтів здійснює виконавець зазначених послуг або за договором — спеціалізована організація; виконавець послуг має право самостійно утримувати та ремонтувати ліфти за умови наявності відповідних дозволів згідно «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76.

Відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфта покладається на його власника згідно із Положенням про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні, затверджене наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 10 квітня 2000 р. № 73.

Вимоги до будови, виготовлення, монтажу, налагодження, проведення технічного огляду та експертного обстеження, експлуатації, ремонту, реконструкції та модернізації ліфтів, підйомників та їх складових частин встановлено НПАОП 0.00-1.02-08 «Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів», які затверджено наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 1 вересня 2008 р. № 190 (далі — Правила).

Разом з тим, Законом України «Про охорону праці» передбачено державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці. Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці» постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. № 687 затверджено «Порядок проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», яким встановлено, що у процесі експлуатації ліфти підлягають технічним оглядам і експертним обстеженням.

Технічні огляди ліфтів:

  • первинний (повний);
  • періодичний (раз в 2 роки);
  • позачерговий (після аварії, реконструкції, перерви в експлуатації більше 12 місяців).

Експертне обстеження ліфтів проводиться у разі:

  • закінчення граничного строку експлуатації;
  • реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;
  • аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;
  • виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.

Система технічного обслуговування та ремонту ліфтів передбачає:

  • виконання за графіком робіт з метою забезпечення безперебійної, безпечної роботи ліфтів;
  • запобігання передчасного спрацювання обладнання;
  • підтримання належного технічного стану обладнання.

Також власники ліфтів повинні приділяти увагу й проведенню ремонтів будівельної частини ліфтових шахт та машинних приміщень. Ліфти виходять з ладу внаслідок потрапляння вологи, будівельного пилу та штукатурки на елементи ліфтового обладнання.

Основними причинами травмування користувачів ліфтів:

  • незадовільний технічний стан ліфтів;
  • порушення вимог правил користування ліфтами.

Експлуатація ліфтів, які відпрацювали нормативний термін служби і не пройшли в установленому порядку експертне обстеження — забороняється (відповідно п.9.7.15 Правил)!

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...
Податок на нерухомість промислових та складських, а також нежитлових сільськогосподарських будівель
Наказом Міністерства економіки України від 16.05.2023 року № 3573 “Про затвердження національного класифікатора НК 018:2023 та скасування національного класифікатора ДК ...