...

Основні характеристики масок та респіраторів


Основні характеристики масок та респіраторів

У зв’язку зі стрімким поширенням коронавірусу люди шукають надійні індивідуальні засоби захисту дихальних шляхів від ураження цією інфекцією. Найпростішим захистом обличчя та органів дихання від різних дрібних частинок з повітря та рідин є респіратори N95 та хірургічні маски (Центр з контролю та профілактики захворювань, CDC, США).

CDC не рекомендує одягати респіратори у громадських місцях, адже найкращий спосіб запобігти зараженню респіраторними захворюваннями, до яких належить й COVID-19, — уникати великого скупчення людей. Не менш важливим є також суворе дотримання профілактичних заходів, таких як миття рук.

Хірургічні маски

CDC не рекомендує одягати хірургічні маски здоровим людям. Медична маска становить собою медичний виріб, який захищає рот, ніс та забезпечує бар’єр для прямої передачі інфекційних часток від носія маски до інших людей. Такі маски, відповідно до вимог FDA 21 CFR 878.4040, мають індивідуальні характеристики та різняться за призначенням. Основні їх різновиди:

  • Хірургічні (3- або 4-шарові).
  • Ізоляційні.
  • Стоматологічні.
  • Звичайні медичні процедурні.

Хірургічні маски мають різну товщину та захисну здатність від контакту з біологічними рідинами. Саме ці властивості можуть вплинути, зокрема на те, наскільки легко людині дихати в масці й наскільки в ній безпечно. Маски захищають за умови правильного їх носіння від потрапляння бризок та великих крапель, які можуть містити віруси чи бактерії, при розмові, чханні та кашлю. Водночас вони позбавлені можливості затримувати дрібні частинки, а неправильне їх використання підвищує ризик зараження.

Правила використання медичних масок згідно з рекомендаціями ВООЗ:

  • Маска повинна щільно прилягати до рота та носа, не утворюючи щілин.
  • Запобігайте дотикання до маски.
  • Вологу або пошкоджену маску слід замінити на нову.
  • Не використовуйте повторно одноразову маску.

Таким чином, носіння масок є одним із профілактичних заходів задля обмеження поширення окремих видів респіраторних інфекцій, у тому числі COVID-19.

Респіратори N95

Респіратор N95 — це пристрій захисту органів дихання, розрахований на щільне прилягання до обличчя та ефективну фільтраційну здатність (таблиця). Позначення «N95» вказує на здатність респіратора блокувати щонайменше 95% часточок розміром 0,3 мікрона. Однак навіть правильно встановлений респіратор не повністю усуває ризик захворювання або смерті.

Під час дихання, розмови, кашлю, чхання у людини виділяється та чи інша кількість крапельних часток зі слизових оболонок ротової та носової порожнин. Хірургічні маски здатні створювати фізичний бар’єр між ротовою та носовою ділянками носія та потенційними забруднювачами в безпосередній близькості від нього. Такі маски часто називають масками для обличчя, хоча не всі маски регулюються так, як хірургічні. Зверніть увагу, що краї маски не призначені для створення ущільнення навколо носа та рота. Респіратор N95 — це пристрій для захисту органів дихання, призначений для забезпечення дуже щільного лицьового прилягання та ефективної фільтрації зважених у повітрі часточок.

Подібність між хірургічними масками та респіратором N95: вони пройшли випробування на стійкість до рідин, інфільтраційну здатність (ефективність фільтрації часточок та ефективність бактеріальної фільтрації), займистість та біосумісність. Вони не повинні використовуватися одночасно чи повторно.

Запобіжні заходи щодо використання респіраторів

Люди з хронічними респіраторними, кардіологічними та іншими захворюваннями, які ускладнюють дихання, повинні проконсультуватися з лікарем перед використанням респіратора. У деяких моделях респіраторів наявні спеціальні клапани, які полегшують дихання та допомагають знизити нагрівання. Усі респіратори, схвалені FDA, позначені як одноразові. У разі, якщо респіратор забруднений чи пошкоджений або якщо дихання в ньому утруднене, необхідно зняти респіратор, утилізувати його належним чином та одягти новий. Задля безпечної утилізації респіратора його необхідно помістити в пластиковий пакет, потім — до смітника. Респіратори N95 не призначені для використання дітьми.

Класифікація

Одна з основних характеристик респіратора — класу фільтруючої активності або класу захисту. Цей показник характеризує здатність захисного пристрою утримувати шкідливі речовини у фільтрі. Згідно з Європейським стандартом EN-149:2001, респіратори поділяються на три класи:

  • Респіратори 1-го класу (FFP1)
    Здатні затримувати до 80% пилу, рідких і твердих аерозольних часточок.
     
  • Респіратори 2-го класу (FFP2)
    Респіратор N95/3М 8822 відноситься саме до цього класу.
     
  • Респіратори 3-го класу (FFP3)
    Затримують близько 99% небезпечних для людини домішок.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...
Про використання засобів індивідуального захисту: Держпраці проведено захід із працівниками сільського господарства
Забезпечення необхідної кількості та правильного використання засобів індивідуального захисту – одна з умов безпечного виконання робіт та мінімізації впливу небезпечних ...