Обережно! Електричні мережі! Щоб не допустити ураження електричним струмом, дотримуйтеся Правил охорони електричних мереж


Обережно! Електричні мережі! Щоб не допустити ураження електричним струмом,  дотримуйтеся Правил охорони електричних мереж

Велика кількість нещасних випадків від ураження струмом стається поблизу повітряних ліній електропередачі, підземних кабельних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій. Про заходи безпеки, яких необхідно дотримуватися, щоб запобігти біді  роз’яснює головний державний інспектор відділу нагляду у промисловості Управління Держпраці у Рівненській області Олександр Іващук.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються вздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони ліній від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань:

– 2 метри – для повітряних ліній напругою до 1 кВ;

– 10 метрів – до 20 кВ;

– 15 метрів – 35 кВ;

– 20 метрів – 110 кВ;

– 25 метрів – 150, 220 кВ;

– 30 метрів – 330, 500 кВ;

– 40 метрів – 750 кВ.

Уздовж підземних кабельних ліній електропередачі охоронні зони встановлюються по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстань 1 метра.

По периметру трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв – на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Згідно з пунктом 8 «Правил охорони електричних мереж» в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

  • перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, відчиняти двері і люки цих споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів та під’єднання до електричних мереж;
  • накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі і електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи
  • будувати житлові, громадські та дачні будинки;
  • розпалювати вогнища;
  • запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;
  • саджати дерева та інші багаторічні насадження;
  • влаштовувати будь-які звалища, складати добрива, корми, солому, дрова, інші матеріали;
  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;
  • здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище;
  • виконувати в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали.

Будівництво, реконструкція, капітальний ремонт будівель і споруд; здійснення вантажо-розвантажувальних робіт у межах охоронних зон електричних мереж забороняється без письмової згоди та без присутності представника енергопідприємства, на балансі якого знаходяться електричні мережі.

Зокрема, згідно з умовами проведення робіт у межах охоронних зон електричних мереж визначено порядок отримання дозволів на виконання даних робіт.

Увага! Обірваний провід смертельно небезпечний!

При падінні проводів на землю, при пробої чи ушкодженні ізоляції електричних кабелів електричний струм замикається на землю, утворюючі небезпечну ділянку.

При виявленні замикання струму на землю забороняється наближатися до точки замикання ближче 4 м у приміщенні і 8 м – на відкритій місцевості.

Різниця потенціалів, прикладена до двох ніг, що знаходяться на відстані кроку на даній ділянці називається кроковою напругою. Значення напруги з віддаленням від місця замикання зменшується, а при відстані більше 20 м у мережах до 0,4 кВ стає незначною і небезпеки для людини не становить.
Виходити із зони розтікання струму необхідно кроками «п’ята-носок», що не перевищують довжини ступні, з урахуванням напрямку зниження дії струму.

При виявленні падіння проводів на землю необхідно вжити заходів щодо непотрапляння людей на небезпечну ділянку. Необхідно обгородити небезпечну зону та повідомити енергопостачальну організацію.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...