Навчальний центр Держпраці відповів на гарячі запитання роботодавців


Навчальний центр Держпраці відповів на гарячі запитання роботодавців

До Вашої уваги — список нагальних питань, що турбують більшість роботодавців та, зазвичай, потребують термінового вирішення:

1. Хто має право проводити перевірки з питань дотримання законодавства з праці?

2. Якщо порушення законодавства з праці виявлено під час перевірки ДФС, чи буде після цього проведено перевірку Держпраці, чи штраф буде накладений за актом перевірки ДФС?

3. Як приймається рішення – штрафувати підприємство чи тільки виносити припис про порушення з вимогою його усунути (без застосування штрафу в разі усунення порушення)?

4. У яких випадках підприємство має право не допускати працівників Держпраці до перевірки без наслідків у вигляді штрафу (наприклад, якщо у перевіряючих відсутні посвідчення чи вони відмовляються їх пред’явити)?

5. Якщо працівників Держпраці не допустили до перевірки, яким чином про це має складатися акт? Чи мусять бути під час складання акта про недопущення до перевірки присутні працівники поліції? Чи можуть представники Держпраці фіксувати на відео факт недопуску до перевірки?

6. Як часто можуть перевіряти підприємство з питань дотримання законодавства з праці? Скільки може тривати перевірка?

7. Чи притягуватимуться до відповідальності працівники, які на час перевірки Держпраці вже виправили порушення (наприклад, не нараховували індексацію у минулих періодах, але донарахували та виплатили пізніше?

8. Чи може Держпраці притягнути підприємство до відповідальності за неповну виплату добових на відрядження (наприклад, у разі, коли їх не виплачують за вихідні дні у відрядженні)?

9. Чи можуть працювати за цивільно-правовим договором водій та прибиральниця? Чи є ризик визнання таких відносин трудовими та чи не оштрафують за виконання роботи без укладення трудового договору?

10. За один місяць одному працівникові помилково не нарахували індексацію. На час перевірки це порушення виправлене. Який буде штраф?

11. Усі працівники в офісі працюють на комп’ютерах, але відпусткою за особливий характер праці не користуються. Чи можуть оштрафувати підприємство за ненадання таких відпусток? Якщо хтось із працівників (наприклад, бухгалтер), який виконував роботу за допомогою ПК, уже звільнився, і йому не виплатили компенсацію за невикористану відпустку за особливий характер праці, чи оштрафують за це підприємство?

12. Забули повідомити про прийом на роботу. Який буде штраф?

13. Якщо підприємство невчасно виплатило аванс, зокрема, через перенесення робочих днів, у зв’язку з чим термін між виплатою зарплати та авансу перевищує встановлений ст.115 КЗпП строк у 16 днів, чи оштрафують підприємство?

14. Якщо підвищили зарплату, але не врахували це під час обчислення відпускних (не застосували підвищуючий коефіцієнт), чи оштрафують підприємство?

15. У який строк можна оскаржити рішення Держпраці про винесення штрафу?

Відповіді читайте тут:  15 важливих питань роботодавців: відповідає Навчальний центр Держпраці

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека».

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...