Медогляд працівників аварійно-рятувальних служб


Медогляд працівників аварійно-рятувальних служб

Чи підлягають працівники аварійно-рятувальних служб з ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру періодичним медичним оглядам?

Обов’язкові попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року.

Для працівників аварійно-рятувальних служб (роботи) з ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру є обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди згідно відповідно до «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджений Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

Періодичність медичних оглядів для даної категорії становить 1 раз на рік. В разі перенесеного тяжкого захворювання, отруєння чи травми проводиться позачерговий медичний огляд.

Роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, відсторонити від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, та не допускає до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...