Готовність та реагування на пандемію: фокус на безпеці та здоров’ї на роботі


Готовність та реагування на пандемію: фокус на безпеці та здоров’ї на роботі

11 березня 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) дійшла висновку, що COVID-19 можна схарактеризувати як пандемію. Занепокоєння зростає з кожним днем, через невпинне поширення інфекції. Це відбувається після того, як за останні два десятиліття світ пережив ряд спалахів інфекційних захворювань, а саме: важкий гострий респіраторний синдром (SARS), EBOLA, грип H1N1, за яким слідує нинішній COVID-19.

Міжнародна організація праці (далі — МОП) прийняла рішення про зміну тематики Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі в 2020 році. Основна причина змін викликана пандемією COVID-19.

Визнаючи, який великий виклик постає перед урядами, роботодавцями, працівниками та світовою спільнотою загалом, зважаючи на боротьбу з пандемією COVID-19, Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі зосередить увагу на спалахах інфекційних захворювань на роботі, приділяючи особливу увагу пандемії COVID-19.

МОП використовує цю можливість для:

  • стимулювання національних тристоронніх дебатів щодо безпеки та здоров’я на роботі в часи епідемій та пандемій;
  • підвищення обізнаності щодо ролі служб з безпеки і здоров’я на роботі та безпечних практик, які можуть бути застосовані до робочих місць та організації праці, що постійно змінюється.

Це передбачає довгострокові дії у відповідь, включаючи відновлення та підготовленість, зокрема, інтегруючи їх у системи управління безпекою та здоров’ям на роботі на національному рівні та на рівні підприємств.

Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, який відзначатиметься 28 квітня 2020 року, присвячений безпеці і здоров’ю на роботі у контексті пандемії COVID-19.

Основна мета цієї ініціативи — підвищити обізнаність та стимулювати тристоронні національні дебати щодо безпеки та здоров’я на роботі.

Основна цільова аудиторія — це національні органи влади, роботодавці і працівники та їхні організації, науковці та практики в галузі безпеки і здоров’я на роботі, а також громадськість.

Зважаючи на нову тематику, вже розробляються і стануть доступні українською мовою:

  • буклет, в якому буде:
    • короткий опис національних тристоронніх дій у відповідь на епідемії та пандемії з акцентом на COVID-19;
    • короткий опис існуючих дій у відповідь на робочому місці на епідемії та пандемії з акцентом на COVID-19;
    • належна практика на робочому місці в системах управління безпекою і здоров’ям на роботі, включаючи готовність та реагування на надзвичайні ситуації та як реагувати на зміну організації праці;
    • ефекти зміни трудової практики в часи пандемії і пов’язані з цим ергономічні та психосоціальні ризики, серед інших ризиків;
  • постер;
  • інформаційні презентації;
  • контрольний список для оцінки ризиків на робочому місці у контексті COVID-19;
  • інфографіка з описом заходів на робочому місці та потреб у навчанні.

Також розробляється тематична веб-сторінка із переліком відповідних міжнародних стандартів і тематичних публікацій.

Антоніу Сантуш, менеджер проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні»

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...