...

Евакуація з приміщень судів може стати безпечнішою – пропозиція змін до будівельних норм


Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування судів. Відтак наразі розглядається можливість проектувати у будівлях судів окремі шляхи евакуації з кожного відокремленого приміщення для кожної категорії відвідувачів і працівників: суддів, підсудних, свідків, інших відвідувачів.

За підрахунками експертів, це дозволить на 50% підвищити безпеку всіх учасників судового процесу у разі виникнення пожежі або іншої надзвичайної ситуації.

«Безпека – це пріоритет №1. Це стосується і таких важливих об’єктів як суди. Щоб не спричиняти додаткові ризики безпеки для людей під час судових засідань, до нас надійшла така пропозиція — при проектуванні будівель сучасних судів передбачати окремі шляхи евакуації для суддів, підсудних, свідків, звичайних відвідувачів. І навіть можливі вертолітні майданчики. Наразі аналізуємо міжнародний досвід, як це працює для можливого подальшого впровадження в Україні», – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Крім цього, було запропоновано проводити зонування приміщень судів за категоріями відвідувачів/працівників, зокрема, розмежовувати потоки людей і проектувати окремі ліфти і сходові клітини для кожної з категорій: суддів, підсудних, свідків, інших відвідувачів. Це дозволить ще мінімум на 30% підвищити безпеку кожного з них.

Довідково

ДБН В.2.2-26:2010 «Будинки і споруди. Суди» встановлює вимоги до проектування нових і реконструкції існуючих будинків під суди, а також приміщень судів, вбудованих у будинки іншого призначення.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегіон України

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...