Декларування безпеки ОПН при наявності старої декларації


Декларування безпеки ОПН при наявності старої декларації

Чи необхідно розробляти нову декларацію безпеки придбаного об’єкта підвищеної небезпеки (зокрема, АЗС) при наявності старої, розробленої та зареєстрованої в органах Держпраці попереднім власником?

Згідно з абзацом 3 пункту 13 Порядку декларування об’єктів підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки» від 11.07.2002 № 956, у разі відчуження об’єкта підвищеної небезпеки оригінал декларації безпеки та висновку експертизи, а також копії документів, що підтверджують передачу зазначених документів уповноваженим органам, передаються його новому власнику.

Одночасно, згідно з абзацом 3 пункту 27, у зв’язку із списанням з балансу об’єкта підвищеної небезпеки попередній власник об’єкта повинен звернутись до територіального органу Держпраці про виключення об’єкта підвищеної небезпеки з Державного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки.

Після отримання повідомлення про виключення об’єкта з державного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки новий власник об’єкта відповідно до абзацу 4 пункту 19 Порядку ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки (зміна власника об’єкта) у 6-місячний термін повинен провести повторну ідентифікацію і, згідно з пунктом 20 Порядку ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки, повідомити у двотижневий термін уповноважені органи про зміни порівняно з попередньою ідентифікацією. Інформація подається тільки за тими розділами повідомлення форми ОПН-1, в які вносилися зміни.

Далі, відповідно до пунктів 3, 8 Порядку декларування об’єктів підвищеної небезпеки суб’єкт господарювання, у власності або користуванні якого є хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки, організовує розроблення і складання декларації безпеки об’єкта підвищеної небезпеки і разом з позитивним висновком експертизи подає їх відповідним територіальним органам Держпраці. Відповідно до пункту 15 територіальний орган Держпраці проводить реєстрацію декларації безпеки з присвоєнням реєстраційного номера (коду), що зазначається на титульному аркуші декларації.

Тобто, якщо суб’єкт господарювання придбав у власність та експлуатує об’єкт підвищеної небезпеки, зокрема, автомобільну заправну станцію, він повинен скласти та зареєструвати в органах Держпраці декларацію об’єкта підвищеної небезпеки. Одночасно, декларація безпеки об’єкта підвищеної небезпеки, що була складена попереднім власником, використовується як наглядний посібник з даного питання.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...