...

Чи може інженер з охорони праці бути відповідальним за екологічний податок на підприємстві?


Чи може інженер з охорони праці бути відповідальним за екологічний податок на підприємстві?

У рубриці «ТОП-10 запитань-відповідей» журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» публікуються відповіді експертів-екологів на запитання, що надійшли в редакцію від читачів журналу.


Запитання

Чи може бути відповідальною особою за екологічний податок на підприємстві інженер з охорони праці, який має вищу технічну освіту, а не бухгалтерську?

Відповідь

Цілком логічно, коли відповідальною особою за розрахунок екологічного податку є працівник, який безпосередньо здійснює контроль за викидами, скидами забруднюючих речовин, відходами та володіє інформацією щодо фактичних об’ємів викидів, скидів чи відходів, що утворилися в процесі діяльності підприємства, адже саме вони є об’єктом та базою оподаткування екологічного податку. Частіше за все такою людиною на підприємстві є еколог. Стосовно бухгалтерської освіти, то тут слід зазначити таке: правильним у цьому випадку буде розділення відповідальності, коли за розрахунок об’ємів викидів, скидів чи відходів відповідає, наприклад, еколог, а за своєчасне подання податкової звітності та сплату грошового зобов’язання з екологічного податку — бухгалтер.

На запитання відповідали Марина Тимошенко та Іван Паламарчук, експерти, члени редакційної ради журналу

Передплатники журналу можуть поставити своє запитання у розділі «Запитання-відповіді»

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 3, 2019

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...