Знання з охорони праці краще засвоюються за допомогою практичних занять


Щоб кардинально звузити кількість причин виникнення виробничого травматизму, українські підприємства змушені винаходити різноманітні інтерактивні види навчання співробітників. Отримані таким чином знання краще засвоюються і закріплюються на підсвідомому рівні, вважає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Львівській області Орест Климкович.

Майже 80 % нещасних випадків на виробництві відбуваються з вини самого працівника. Не використання засобів особистого захисту, нехтування елементарними правилами безпечної поведінки на робочому місці, невиконання вимог інструкцій по веденню робіт призводить до трагічних наслідків. Тому, щоб реально домогтися зниження рівня травматизму на виробництві, в центрі уваги керівника підприємства повинен завжди знаходитися так званий людський фактор», – зазначає він.

За словами фахівця, на багатьох підприємствах Львівської області прийом на роботу нових співробітників починається з відвідин навчального класу з охорони праці. Там, за допомогою наочних посібників, новачки отримують вступний інструктаж.

Але найбільш ефективними є практичні заняття. Працівників збирають на тренувальних майданчиках, де вчать, як діяти у нештатних або аварійних ситуаціях. Наприклад, на підприємствах зв’язку налічується більше 10 видів робіт підвищеної небезпеки. По кожному виду – свій алгоритм дій. Заодно перевіряють готовність і вміння користуватися індивідуальними засобами захисту», – уточнює Орест Климкович.

Він упевнений, що подібне регулярне навчання в поєднанні з обов’язковою перевіркою отриманих знань сприяють глибокому засвоєнню правил безпечної праці.

«Окремі роботодавці, крім того, впроваджують різні механізми фінансової мотивації персоналу для надійного формування свідомого ставлення до питань особистої безпеки на виробництві. Не здав іспит або тест з охорони праці — після повторного незадовільного результату переводять на менш кваліфіковану і, відповідно, менш оплачувану роботу. А за систематичні порушення правил безпеки часом позбавляють щоквартальної премії», – повідомив представник Фонду.

Саме такий відповідальний підхід оберігає людей від непотрібних виробничих травм», – наголошує Орест Климкович.

Згідно зі статистикою Фонду, в першому кварталі 2013 року підприємствам Львівської області вдалося, порівняно з таким же періодом минулого року, скоротити на 5,3 % загальний виробничий травматизм, і на 60 % зменшити кількість нещасних випадків зі смертельним результатом.

TCH