Змінено правила перевезення харчових продуктів


Змінено правила перевезення харчових продуктів

Наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 14 листопада 2024 року № 1332 (далі — Наказ № 1332) затверджено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні (далі — Правила). Важливо, що Наказ № 1332 затвердив ще й нову форму товарно-транспортної накладної. Вона, як і решта змін, працює з дня офіційного опублікування.

Товарно-транспортна накладна є основним документом на перевезення вантажів, містить всі обов’язкові реквізити, визначені Законом України «Про автомобільний транспорт». У разі необхідності форма товарно-транспортної накладної може бути доповнена іншими реквізитами, з урахуванням особливостей перевезень, зокрема умов та/або виду вантажу.

Своєю чергою, у Правилах додалися такі норми:

у разі виробництва та/або введення в обіг сировини, отриманої в результаті забою сільськогосподарських тварин (парнокопитних та інших копитних), товарно-транспортна накладна має містити відомості про ідентифікацію тварин, що підтверджують зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами, відрубами та шматками м’яса і твариною або групою тварин, від яких їх було отримано;

Яких правил безпеки зобов’язані дотримуватися водій та пасажири автотранспорту — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

у разі перевезення харчових продуктів тваринного походження товарно-транспортна накладна має містити відомості про умови їх зберігання (температурний режим);

у випадку перевезення харчових продуктів повинен дотримуватися температурний режим, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Такий режим не повинен перериватися. Виключення щодо дотримання температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів, можливе протягом обмеженого періоду часу в процесі підготовки харчового продукту до перевезення;

транспортні засоби, що використовуються для перевезення харчових продуктів, повинні бути зареєстровані відповідно до вимог ст. 25 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.

Натомість виключили з Правил норму, за якою на кожному мішку з цукром повинна бути бирка з нанесеним на ній маркуванням (ДСТУ 2316-93).

Раніше писали: Водій зобов’язаний стежити за технічним станом транспортного засобу

Джерело: Бухгалтер.ua


Навчання з питань охорони праці

Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Що зміниться після реформи МСЕК: роз’яснення Мінохорони здоров’я
Починаючи із січня 2025 року в Україні планують запровадити нову систему встановлення інвалідності. Вона базуватиметься на оцінюванні щоденного функціонування людини ...
Про Порядок видачі міжнародних сертифікатів для вантажів з харчовими продуктами
Наразі затверджено Порядок видачі міжнародних сертифікатів та інших документів, які вимагаються законодавством країни призначення, для вантажів з харчовими продуктами (затверджений ...