Засоби індивідуального захисту у надзвичайних ситуаціях


Засоби індивідуального захисту у надзвичайних ситуаціях

Друзі, хочемо розповісти вам про захист населення в умовах надзвичайних ситуацій, до яких відноситься воєнні дії чи бойові дії, що регулює Кодекс цивільного захисту України (далі — КЦЗ).

Згідно зі ст. 20 КЦЗ суб’єкти господарювання повинні виконувати, зокрема, такі завдання і обов’язки у сфері цивільного захисту:

  • розміщувати інформацію про заходи безпеки та відповідну поведінку у разі аварії;
  • організовувати та здійснювати під час надзвичайних ситуацій евакуаційні заходи щодо працівників і майна;
  • забезпечувати працівників засобами колективного й індивідуального захисту.

У разі надзвичайної ситуації необхідно вжити заходів, щоб евакуювати працівників із зони впливу небезпечних чинників або захистити їх від цього впливу. Для цього передбачаються засоби цивільного захисту, які відповідно до ст. 2 КЦЗ включають протипожежну, аварійно-рятувальну та іншу спеціальну техніку, обладнання, механізми, прилади, інструменти, вироби медичного призначення, лікарські засоби, засоби колективного та індивідуального захисту, які призначені та використовуються під час виконання завдань цивільного захисту.

Зупинимось саме на засобах індивідуального захисту (далі — ЗІЗ) у надзвичайних ситуаціях, якими відповідно до Порядку забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю, затвердженого постановою КМУ від 19.08.2002 р. № 1200 повинні бути укомплектовані наші підприємства.

Отже за призначенням ЗІЗ поділяють на засоби захисту органів дихання та засоби захисту шкіри.

До ЗІЗ органів дихання відносять:

  • фільтрувальні (протигази, протигазові респіратори, ватно-марлеві пов’язки);
  • ізолювальні (дихальні апарати, ізолювальні саморятівники).

Найбільш доцільним ЗІЗ органів дихання у разі надзвичайної ситуації для евакуації населення чи виробничого персоналу являються фільтрувальні протигази, які застосовують для захисту органів дихання, очей та обличчя від отруйних і радіоактивних речовин та бактеріальних засобів. Протигази бувають цивільні й промислові.

Бережіть себе та будьте здорові!

Джерело: Кафедра охорони праці та цивільної безпеки

Матеріали до теми


Деякі вимоги безпеки електродугового зварювання: використовуйте ЗІЗ
Електродугове зварювання використовується в багатьох галузях промисловості, адже воно дозволяє ефективно з’єднувати деталі. Проте під час зварювання металів за допомогою ...
Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...