Засоби індивідуального захисту на підприємстві. Обов’язки роботодавця і права працівника


Засоби індивідуального захисту на підприємстві. Обов’язки роботодавця і права працівника

Кожен працівник повинен знати свої права і має можливість вимагати дотримання від роботодавця його обов’язків стосовно трудового колективу.

Одним з основних таких обов’язків для роботодавця є забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ). Згадаємо основні моменти з цього питання.

Стаття 8 Закону України «Про охорону праці» обумовлює лише ключові позиції:

 «На роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безкоштовно, за встановленими нормами, спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійних лих, які не передбачені трудовим договором, повинні бути забезпечені зазначеними засобами.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

У разі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

Згідно з колективним договором роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування».

Більш детально ознайомитися з особливостями забезпечення працівників ЗІЗ громадяни мають можливість, вивчивши «Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту». Дане положення обумовлює, в тому числі, сам термін «засіб індивідуального захисту», граничні строки носіння спецодягу, необхідність наявності сертифіката відповідності ЗІЗ, можливість заміни одного виду ЗІЗ на інший і необхідні умови для такої заміни, роботу комісії з приймання придбаних ЗІЗ на підприємстві, порядок заміни ЗІЗ, які передчасно вийшли з ладу, організацію використання чергових ЗІЗ, порядок зберігання, використання та догляду за ЗІЗ.

Дане Положення поширюється на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності і підлягає вивченню на всіх суб’єктах господарювання, де виконуються роботи зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Донецькій області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...