Залучаємо підрядників до робіт підвищеної небезпеки


Залучаємо підрядників до робіт підвищеної небезпеки

Відповідно до частини третьої статті 837 Цивільного кодексу України для виконання окремих видів  робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник)  зобов’язаний одержати спеціальний дозвіл.

Згідно із частиною третьою статті 21 Закону України «Про охорону праці», роботодавець  повинен одержати  дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки  та на експлуатацію (застосування)  машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Процедуру видачі або відмови у видачі, переоформленні, анулюванні дозволів визначає Порядок видачі  дозволів на виконання  робіт підвищеної небезпеки  та на експлуатацію (застосування)  машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою Кабінету міністрів України від 26.10.2011 р. за №1107 (далі – Порядок №1107).

Виконання робіт підвищеної небезпеки може відбуватися на підставі договору  підряду лише тим підрядником, який має відповідний дозвіл, одержаний згідно з Порядком №1107.

Залучення суб’єктами господарювання для виконання робіт підвищеної небезпеки на підставі цивільно-правових договорів, фізичних осіб, які не є суб’єктами одержання відповідного дозволу , є порушенням вимог законодавства про охорону праці та промислову безпеку.

Наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 11.08.2011 року № 826 затверджено уніфіковану форму акта перевірки  суб’єкта господарювання (виробничого об’єкта), у розділі ІV якого наведено перелік питань для здійснення планових заходів державного нагляду у сфері промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду.

Факти залучення суб’єктами господарювання для виконання робіт підвищеної небезпеки, на підставі цивільно-правових договорів, фізичних осіб, які не є суб’єктами одержання відповідного дозволу , належать  до порушень вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки, визначених пунктом 2.5 розділу  ІV уніфікованої форми Акта перевірки суб’єкта господарювання (виробничого об’єкта), а саме: до порушень вимог правил безпеки, інструкцій з безпечного ведення робіт, будівельних норм і правил, правил технічної експлуатації, інших галузевих норм і правил, технологій.

Джерело:редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Чернівецькій області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання