Дозвільні документи: що потрібно знати


Дозвільні документи: що потрібно знати

Для виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки стаття 21 Закону України «Про охорону праці» зобов’язує роботодавця одержати відповідні дозволи.

Зазначена норма закону передбачає три види документів дозвільного характеру:
1) дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки;
2) дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;
3) дозвіл на застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107.
Видаються такі дозволи на безоплатній основі центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, яким є Держпраці та його структурними підрозділами на підставі висновку експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання, проведеної експертно-технічними центрами, що належать до сфери управління Держпраці, або незалежними експертними організаціями, які забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці.

Строк дії дозволів становить:

  • на виконання робіт або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки — п’ять років (з можливістю подальшого його продовження);
  • на застосування машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки — безстроково.

Для отримання дозволів суб’єкту господарювання або його уповноваженій особі необхідно звернутись до центру надання адміністративних послуг (державного адміністратора). Суб’єкт господарювання подає заяву встановленого зразка, а також висновок експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання).
Протягом 10 робочих днів з дня надходження заяви на одержання дозволу та необхідних документів приймається рішення про видачу дозволу або про відмову в його видачі із зазначенням підстав.

Набуття права на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки роботодавцем може здійснюватися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці, яку він складає самостійно за встановленою формою. Переліки видів робіт, машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, виконання або експлуатація (застосування) яких може здійснюватися на підставі такої декларації, встановлюються Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107.

Для реєстрації декларації суб’єкт господарювання також звертається до центру надання адміністративних послуг (державного адміністратора). При цьому подаються два примірники декларації згідно з формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 922. Термін розгляду та реєстрації цього дозвільного документа становить два робочих дні від дати надходження до дозвільного органу.
Частиною 5 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності  від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Одночасно, згідно зі статтею 21 Закону України «Про охорону праці», у разі коли роботодавець не одержав зазначеного дозволу, місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, вживає заходів щодо скасування державної реєстрації цього підприємства у встановленому законодавством порядку за умови, якщо протягом місяця від часу виявлення вказаних недоліків роботодавець не провів належних заходів з їх усунення.

Технологічні процеси, машини, механізми, устаткування, транспортні засоби, хімічні речовини і їх сполуки та інша небезпечна продукція, придбані за кордоном, допускаються в експлуатацію (до застосування) лише за умови проведення експертизи на відповідність їх нормативно-правовим актам з охорони праці, що чинні на території України.

Джерело:редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Чернігівській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання