Захищено права працівників КП «Драбівське виробниче управління житлово-комунального господарства»


Захищено права працівників КП «Драбівське виробниче управління житлово-комунального господарства»

Судом апеляційної інстанції підтверджено правомірність рішення Черкаського окружного адміністративного суду у справі про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю)

У травні 2018 року фахівцями Управління Держпраці у Черкаській області проведено планову перевірку КП «Драбівське виробниче управління житлово-комунального господарства» (далі – КП «Драбівське ВУЖКГ») щодо дотримання вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

За результатами перевірки встановлено порушення підприємством вимог чинних нормативно-правових актів з охорони праці, що створюють загрозу життю та здоров’ю працюючих, а саме: здійснюється експлуатація автомобільного крана та автовишки, а також виконання газонебезпечних робіт (роботи, пов’язані з оглядом, очищенням, ремонтом, розгерметизацією технологічного обладнання, комунікацій, в тому числі роботи всередині ємностей (апарати, сушильні барабани, сушильні печі, реактори, резервуари, цистерни та інше аналогічне обладнання, також колектори, тонелі, колодязі, приямки та інші аналогічні місця), при проведенні яких існує або не виключена можливість виділення в робочу зону, що визначається в відповідності до ГОСТ 12.1.005-7, вибухо- та пожежонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загорання, здійснити шкідливий вплив на організм людини, а також роботи при недостатньому вмісті кисню (об’ємна частка нижче 20%), без одержання відповідних дозволів відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107.

Відтак, Управління Держпраці у області звернулося до суду з адміністративним позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до КП «Драбівське ВУЖКГ» з проханням заборонити експлуатацію вищезазначених механізмів та виконання робіт підвищеної небезпеки.

За результатами розгляду справи Черкаським окружним адміністративним судом прийнято рішення, яким адміністративний позов Управління Держпраці задоволено повністю. Застосовано до КП «Драбівське ВУЖКГ» заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю), а саме: зобов’язано зупинити повністю до усунення порушень, які створюють загрозу життю працюючих, виконання газонебезпечних робіт, а також експлуатацію автомобільного крана та автовишки.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, підприємство подало апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду, в якій просило скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким в задоволенні позову Управління Держпраці відмовити повністю.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу КП «Драбівське ВУЖКГ» залишено без задоволення, а рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 – без змін.

За результатами перегляду справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що виявлені плановою перевіркою порушення з охорони праці спричиняють загрозу життю та здоров’ю людей, а тому Черкаським окружним адміністративним судом правомірно застосовано до підприємства заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю).

З текстом судового рішення можливо ознайомитися за посиланням

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Черкаській області

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...