Карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовують для запобігання поширенню особливо небезпечної інфекційної хвороби (ст. 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-ІІІ). Карантин встановлюють на період, необхідний для ліквідації інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими та умови роботи. Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання громадянами санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм.
Основні поради щодо поведінки у період карантину на робочих місцях:
- Верхній одяг зберігайте в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для верхнього одягу.
- Перед початком роботи ретельно помийте руки з милом, а тоді обробляйте їх спиртовмісним розчином або антисептиком. На сьогоднішній день це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із потенційно забрудненими об’єктами. Особливу увагу приділіть нігтям, там накопичується найбільше бруду.
- У разі частого користування антисептиком, застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування вірусом COVID-19.
- Робоче місце, стіл, клавіатуру, відкриті полиці, інші поверхні протріть разовою серветкою з дезінфікуючим засобом для обробки поверхонь на початку роботи та в кінці робочого дня.
- Провітрювати приміщення слід через кожні 2–3 години.
- Слід обмежити спілкування з колегами, робочі місця яких знаходяться в інших приміщеннях, виробничі питання вирішувати через засоби телефонного зв’язку.
- Поза межами свого кабінету при відвідуванні місць загального користування слід одягати маску.
- Зберігайте соціальну дистанцію 1–1,5 м.
- Правильно користуйтеся маскою. Знімати маску не доторкаючись до зовнішньої поверхні. Користуватися не більше 2–3 годин. Утилізувати маску в закриті ємності.
- Для проведення дезінфекції користуйтесь засобами, дозволеними в Україні, що забезпечить ефективне знезараження щодо вірусної інфекції та пам’ятати про те, що:
- необхідно дотримуватися інструкції щодо кожного дезінфекційного засобу, в тому числі щодо отримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні);
- антисептики для обробки шкіри рук — спиртовмісні препарати зі вмістом спирту вище 60%, діючі речовини — етиловий, ізопропіловий спирт чи їх комбінації, які мають пролонгований термін дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних механізмів. Антисептики для обробки шкіри рук з мінімальним терміном еспозиції (термін дії від 30 секунд до 2 хвилин);
- для обеззараження поверхонь меблів, обладнання необхідно обирати такі засоби, які забезпечували б якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, не мали неприємного запаху, не псували майно.
Джерело: Управління Держпраці