За яких умов праці повинні виконуватись роботи зі зварювання металів в закритих ємностях?


За яких умов праці повинні виконуватись роботи зі зварювання металів в закритих ємностях?

Роботи зі зварювання металів в закритих ємностях повинні виконуватися за умов:

  • наявності контрольних постів для спостереження за роботою працівника;
  • наявності люків для прокладання комунікацій та евакуації працівника;
  • безпосередньої роботи місцевої витяжної вентиляції і засобів, які не унеможливлюють накопичення шкідливих речовин у повітрі робочої зони вище граничнодопустимих концентрацій і кисню менше 19% (за об’ємом);
  • наявності у зварювальному устаткуванні автоматичного відключення подавання захисного газу і напруги холостого ходу в разі розриву зварювального кола;
  • забезпечення працівника рятувальними засобами та засобами індивідуального захисту.

Під час зварювання металів в закритих ємностях працівник повинен мати рятувально-запобіжний пояс з канатом, кінець якого знаходиться у спостерігача, а також рятувальні лямки. Спостерігач повинен підтримувати постійний зв’язок з працівником.

Щодо вентиляції. Під час зварювання металів всередині закритих ємностей повинен використовуватися місцевий відсмоктувач біля зварювальної дуги або установка загального вентилювання з обов’язковим використанням вентиляторів високого тиску і гнучких рукавів. В разі унеможливлення улаштування місцевої витяжки або загального вентилювання усередині ємностей необхідно передбачити примусове подавання під маску зварника чистого повітря за допомогою гнучкого шланга.

Не дозволяється виконувати зварювання металів всередині закритих ємностей (в цистернах, резервуарах, бакахта інше) без вентиляції та при температурі повітря вище 43 °С.

Працівники, які виконують роботи під час зварювання металів, повинні бути забезпечені ЗІЗ згідно з НПАОП 0.00-3.07-09 «Нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття ті інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості», затвердженими наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16.04.2009 р. № 62.

Також, роботодавець забезпечує проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, згідно з вимогами Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246.

Нагадуємо, що зварювальні роботи відносяться до робіт підвищеної небезпеки, які підлягають декларуванню.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...