За яких умов безоплатно видається молоко?


За яких умов безоплатно видається молоко?

Статтею 166 Кодексу законів про працю України визначено, що на роботах з шкідливими умовами праці працівникам видається безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Дане право закріплено також статтею 7 Закону України «Про охорону праці».

Тож, роботодавець зобов’язаний забезпечити працівників безоплатно молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами в достатній кількості для відновлення функціонального стану організму, здоров’я працівника, підтримання високого рівня працездатності та профілактики професійних захворювань.

З 1 березня 2018 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 1022-р не застосовується на території України Порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.1987 № 731/П-13.

Але увага, сама пільга «безплатна видача молока» не відмінена!

Відповідно до рекомендацій Міністерства соціальної політики України роботодавець самостійно вирішує всі питання щодо безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, у колективному договорі або угоді на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442.

Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 № 248 (далі — ДСНП № 248), визначено, що шкідливі умови праці — стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше факторів виробничого середовища та/або трудового процесу перевищує допустимий.

Відповідно до ДСНП № 248 умови праці на робочих місцях працівників визначаються за результатами лабораторних досліджень (вимірювань), що є одним із етапів проведення атестації робочих місць.

Також, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці» (зі змінами), обсяг і джерела фінансування витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді.

Пунктом 6 переліку заходів та засобів з охорони праці, затвердженого зазначеною постановою, передбачено забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичним харчуванням, молоком чи рівноцінними харчовими продуктами, а також газованою солоною водою відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці» та колективного договору або угоди.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


З чого почати роботу спеціалісту з ОП в новій юрособі: розповідаємо покроково
Наше життя не стоїть на місці: більшість процесів як у суспільному, так і у виробничому середовищі безупинно та стрімко розвиваються. ...
Захист працівників під час роботи з екранними пристроями
Роботодавець повинен: поінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних та шкідливих виробничих факторів ...
Попередження виробничого травматизму: основні моменти
Попередження виробничого травматизму здебільшого залежить від свідомості кожного працівника. Роботодавець повинен дбати про тих людей, які працюють на нього. Інформувати ...