Що таке біологічні чинники виробничого середовища?


Що таке біологічні чинники виробничого середовища?

До біологічних чинників виробничого середовища належить сукупність біологічних об’єктів, здатних чинити на працівника шкідливу дію, пов’язану з його виробничою діяльністю.

Ураховуючи механізм і специфіку впливу на працівників, біологічні фактории виробничого середовища поділяють на дві групи:

1) природна група — збудники інфекційних захворювань та інвазії людей, тварин, птахів, природні відходи тварииного світу, продукти розвитку рослин, зокрема продукти цвітіння тощо;

2) виробнича або індустріальна група, до якої входять: фактори промислово-тваринницьких комплексів, виробництво засобів біологічного захисту рослин, антибіотиків, білково-вітамінних концентратів, стимуляторів росту, сироваток, фізіологічно активних пpeпapaтів, виробництва і переробки сільськогосподарської продукції.

Біологічні агенти здатні спричиняти три основні види впливу на організм людини: інфікування, сенсибілізацію та інтоксикацію.

Інфікування організму людини можливе при потраплянні у нього бактерій і вірусів, грибів та їх спор. Зазнають ризику зараження збудниками зоонозів працівники сільського господарства, робітники м’ясокомбінатів, птахофабрик, підприємств з переробки харчових продуктів і промислової сировини тваринного і рослинного походження. Окремо виділяють професійні хвороби, спричинені мікозами. Мікози найчастіше виникають при порушенні у працівників обмінних процесів, при імунодепресії, тривалій дії антибіотиків.

Алергенна дія притаманна органічним речовинам рослинного і тваринного походження, деяким видам бактерій і грибів, продуктам життєдіяльності кліщів та інших комах. Антигенні комплекси біологічних об’єктів зумовлюють розвиток у людини різних за перебігом патогенних процесів. Найчастіше у людини до них виникає гіперчутливістъ негайного або уповільненого типу.

Гіперчутливість негайного типу виникає у перші хвилини або години після первинного або повторного контакту при значній кількості біологічного агенту і перебігає у вигляді лихоманки.

Постійна дія малих кількостей біологічного агента викликає гіперчутливістъ уповільненої дії. До важких проявів алергії у працюючих із біологічними об’єктами належать в першу чергу алергійні альвеоліти, збудниками яких є термофільні актиноміцети, гриби, найпростіші (амеби, інфузорії тощо), грамнегативні бактерії, а також протеїни, гліко-, ліпопротеїни, полісахариди, ферменти рослинного і тварииного походження.

Токсична дія біологічних чинників виробничого середонища на організм працівників зумовлена здатністю бактерій і грибів виділяти токсини. Грамнегативні бактерії виділяютъ ендотоксини, а гриби — мікотоксини. У виробничих умовах біологічні чинники часто діють не ізольовано, а у різноманітних комбінаціях із фізичними і хімічними чинниками.

Існує низка класифікацій біологічних чинників, що грунтуються на різних критеріях, які відображають окремі властивості тієї чи іншої групи препаратів.

Гігієнічна класифікація грунтуєтъся на критеріях небезпечності за ГДК препаратів, мікробіологічна класифікація — на властивостях мікроорганізмів спричиняти сенсибілізацію або інфекційне захворювання. Ці класифікації не враховують наявність специфічних ефектів, які створюють біоагенти, — гепатотоксикоз, захворювання крові, генетичні наслідки дії деяких мікотоксинів.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...