ЄС прийняв закон про права відрядних працівників


ЄС прийняв закон про права відрядних працівників

Усім працівникам, якs раніше перебували в підвішеному стані, тепер будуть надані мінімальні права.

Європейський парламент затвердив закон, що встановлює мінімальні права для працівників, зайнятих в «відрядної економіці». Подібна норма давно була необхідна водіям Uber, службам доставки Deliveroo і Just Eat, а також різним кур’єрам, пише Reuters.

Відрядні працівники зазвичай розглядаються як незалежні підрядники без будь-яких гарантій трудових прав. Їх наймачі стверджують, що така практика надає більш гнучкі умови роботи, але, як вважають критики, часто призводить до експлуатації.

Нові правила будуть застосовуватися до тих, хто працює не менше трьох годин на тиждень (і в середньому по 12 годин на чотири тижні), випадкових або тимчасових працівників, тих, хто працює на вимогу і оплачуваних стажерів і учнів.

Права включають в себе інформування працівників про умови праці, таких як тривалість і винагороду з першого дня роботи.

Працівники також зможуть без будь-яких наслідків відмовитися від роботи в неробочий час або отримати компенсацію, якщо призначення не було скасовано вчасно.

Роботодавці не матимуть право забороняти таким працівникам працювати в інших компаніях, і їм доведеться проводити безкоштовне обов’язкове навчання.

«Завдяки цій директиві і рішеннями Європейського суду, всім працівникам, які перебували в підвішеному стані, тепер будуть надані мінімальні права. Відтепер жоден роботодавець не зможе зловживати гнучкістю на ринку праці», – заявив законодавець Енріке Кальве Шамбон з ліберальної групи ALDE.

У урядів ЄС, які погодилися з новими правилами, буде три роки для конкретизації їх застосування.

Джерело: lenta.ua

Матеріали до теми


Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...