...

Яким нормативним документом керуються у визначенні строку служби вогнегасників?


Яким нормативним документом керуються у визначенні строку служби вогнегасників?

Чи існує нормативний документ, який регулює термін придатності (експлуатації) переносних вуглекислотних та порошкових вогнегасників, зокрема строком на 10 років?

Відповідь надав експерт із питань пожежної та техногенної безпеки Анатолій Рожков

При визначенні строку служби вогнегасників слід керуватися документацією заводів-виробників. Нормативні акти наразі чітко не визначають таких строків.

Однак згідно з п. 6 розділу ІІ Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15 січня 2018 р. № 25, «виробник (постачальник) зобов’язаний забезпечити технічне обслуговування, гарантійний ремонт вогнегасників, їх випуск і поставку для підприємства з технічного обслуговування вогнегасників у необхідному обсязі та асортименті, а також випуск і поставку запасних частин до них протягом усього строку їх виробництва, а після зняття з виробництва — протягом строку служби, у разі відсутності такого строку — протягом десяти років».

Отже, з наведеної норми випливає, що орієнтовний строк служби вогнегасників має становити 10 років.

Журнал «Охорона праці і пожежна безпека» № 1, 2019.

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...