Які вимоги до працівників, що обслуговують електроустановки?


Які вимоги до працівників, що обслуговують електроустановки?

Працівники, що обслуговують електроустановки, зобов’язані знати ПБЕЕС, відповідно до займаної посади чи роботи, яку вони виконують, і мати відповідну групу з електробезпеки, згідно з такими вимогами:

  1. Для одержання групи I, незалежно від посади та фаху, необхідно пройти інструктаж із електробезпеки під час роботи в даній електроустановці з оформленням в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.
    Інструктаж з електробезпеки на I групу має провадити особа, відповідальна за електрогосподарство, або, за її письмовим розпорядженням, — особа зі складу електротехнічних працівників із групою III. Мінімальний стаж роботи в електроустановках і видання посвідчень працівникам із групою I не вимагаються.
  2. Особам, молодшим за 18 років, не дозволяється присвоювати групу вище II.
  3. Для присвоєння чергової групи з електробезпеки необхідно мати мінімальний стаж роботи в електроустановках з попередньою групою, зазначеній у додатку 1 ПБЕЕС.
  4. Для одержання груп II–III працівники мають:
    • чітко усвідомлювати небезпеку, пов’язану з роботою в електроустановках;
    • знати й уміти застосувати на практиці ці та інші правила безпеки в обсязі, потрібному для роботи, яка виконується;
    • знати будову й улаштування електроустановок;
    • уміти практично надавати першу допомогу потерпілим у разі нещасних випадків, зокрема, застосовувати способи штучного дихання й зовнішнього масажу серця.
  5. Для одержання груп IV–V додатково необхідно знати компонування електроустановок і вміти організувати безпечне проведення робіт, уміти навчити працівників інших груп Правил безпеки й наданню першої допомоги потерпілим від електричного струму.
  6. Для одержання групи V необхідно також розуміти, чим викликані вимоги пунктів Правил безпечної експлуатації електроустановок.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...