...

Які організації мають право проводити технічний огляд технологічних транспортних засобів перед їх реєстрацією


Які організації мають право проводити технічний огляд технологічних транспортних засобів перед їх реєстрацією

Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 08.07.2020 р. № 617 (набрала чинність 23.07.2020) (далі — Постанова № 617) внесено зміни, зокрема, до Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.01.2010 р. № 8 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 9 Порядку перед реєстрацією кожного технологічного транспортного засобу проводиться його державний технічний огляд (далі — технічний огляд), про що складається акт технічного огляду і видається талон, зразок якого затверджується Держпраці.

Технічний огляд технологічних транспортних засобів в таких випадках проводиться експертними організаціями, які мають підтверджену компетенцію для провадження інспекційної діяльності як третя сторона відповідно до законодавства (далі — експертні організації).

Відповідно до Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України 12.04.2018 р. № 507, експертна організація повинна бути акредитованою Національним агентством з акредитації України як орган з інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона.

Вимоги до компетентності органів, які здійснюють інспектування, визначені у міжнародному стандарті ISO/IEC 17020:2012 «Оцінювання відповідності. Вимоги щодо діяльності різних типів органів, що здійснюють інспектування».

Тобто, технічний огляд технологічних транспортних засобів проводиться експертними організаціями, які акредитовані Національним агентством з акредитації України та мають у своїй сфері акредитації відповідний вид інспектування — технічний огляд технологічних транспортних засобів.

Отже, акти технічного огляду, проведеного зазначеними експертними організаціями з 23.07.2020, є підставою для здійснення реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Разом з тим, подання заяви власником технологічного транспортного засобу, зокрема, разом з актом технічного огляду, складеного за результатами технічного огляду, проведеного експертно-технічними центрами, що належать до сфери управління Держпраці до 23.07.2020 (до набрання чинності Постановою № 617), але подані до центру надання адміністративних послуг після 23.07.2020, не є підставою для відмови у здійсненні реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...