Які дії організації, якщо закінчується термін дії атестації робочих місць за умовами праці?


Які дії організації, якщо закінчується термін дії атестації робочих місць за умовами праці?
  • Які дії організації, якщо закінчується термін дії атестації робочих місць за умовами праці для професії «Машиніст (кочегар) котельні» та втрачено чинність з 01.01.2019  ГОСТу 12.1.005-88 «Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони»

Відповідає головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна.

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, вимоги Закону України «Про охорону праці» (ст.7, 13) згідно з порядком затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442, і відповідно до Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України і Головним санітарним лікарем України від 01.09.1992 №41.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 11 Закону України «Про стандартизацію», Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11. 2014 №1163-р «Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації» та за пропозицією ТК 135 «Безпека промислової продукції та засоби індивідуального захисту працюючих» (протокол від 12.03.2019 №33/19, протокол від 16.04.2019 №34/19), наказу Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 24.04.2019 №111 відновлено дію міждержавних стандартів на період від 26 квітня 2019 року до 01 січня 2022 року.

Враховуючи  зазначене,  атестація  робочих  місць  за  умовами  праці та санітарно-гігієнічні дослідження  факторів проводиться в повному обсязі.

Також, Порядком № 442 визначено, що відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на роботодавця.

Відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 29.01.2015 № 30/13/116-15 дата і термін проведення чергової атестації визначається з урахуванням того, що вона має бути завершена до закінчення терміну дії попередньої атестації.

Вищенаведена відповідь Управління Держпраці у Рівненській області не встановлює норм права, а лише має інформаційно-роз’яснювальний характер.

Шановні роботодавці! Перевірте, чи атестовані ваші робочі місця за умовами праці та проведіть атестацію відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442 та Методичних рекомендацій від 01.09.1992 №41.

Під час атестації робочих місць за умовами праці врахуйте всі шкідливі фактори  виробничого середовища і трудового процесу та санітарно-гігієнічні дослідження важкості й напруженості праці.

Врегулюйте відносини між власником і працівниками у сфері соціального захисту прав працівників.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Щодо заходів безпеки під час зливання-наливання зрідженого вуглеводного газу з автоцистерни до посудин АЗС
Відділом нагляду з питань безпеки праці північного напрямку Управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...