Як запобігти перегріванню на робочому місці


Як запобігти перегріванню на робочому місці

Перегрівання організму – це хворобливий стан, що може виникнути внаслідок тривалої дії на організм підвищеної температури зовнішнього середовища.

Під час теплового удару порушується терморегуляція і втрата рідини організмом. Тепловий удар може виникнути під час високої фізичної активності в тісному приміщенні або у спекотну погоду на вулиці.

 

Ознаки теплового удару:

  • сонливість;
  • позіхання;
  • похитування;
  • розлад мови;
  • червоне обличчя;
  • важке дихання.

Читайте також: Про заходи безпеки під час роботи в спеку

Якщо при тепловому ударі не надати своєчасної допомоги, можливе настання смерті. Смерть настає внаслідок порушення дихання і кровообігу.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку професійних захворювань» від 08.11.2000 р. № 1662 визначено, що перегрівання належить до професійних захворювань, викликаних дією фізичних факторів.

Хто схильний до перегрівання

Найбільше до перегрівання схильні працівники, які виконують роботи:

  • у глибоких шахтах, ливарних, мартенівських, листопрокатних, трубопрокатних цехах;
  • пов’язані з ремонтом промислових печей, очищенням топок, котлів, варінням скла;
  • в умовах нагрівального мікроклімату;
  • на відкритих територіях у спекотний період року.

Запобіжні заходи для збереження здоров′я працівників

Завдання роботодавця, для збереження здоров′я працівників, створити на робочому місці оптимальні або допустимі мікрокліматичні умови.

Також роботодавець має організовувати медичні огляди працівників, щороку подаючи заявку до Держпраці з проханням визначити категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду.

Читайте також: Робота в спеку: яких заходів безпеки варто дотримуватися?

Фахівець відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці складає акт, в якому на підставі лабораторних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу визначаються шкідливі та небезпечні фактори згідно з додатком 4 до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.05.2007 р. № 246 (далі – Порядок).

Таким чином, відповідно до пункту 5.9 і 5.10 додатка 4 до Порядку робітник, який працює в умовах підвищеної температури повітря в приміщенні та на відкритих майданчиках при тепловому випромінюванні, має проходити медогляд 1 раз протягом першого року, потім 1 раз на 2 роки.

 

Під час медогляду працівника обов’язково мають оглянути такі лікарі: невропатолог, дерматолог, офтальмолог. Перед тим як допустити працівника до роботи, де наявні джерела теплового випромінювання, обов’язково мають враховуватися загальні медичні протипоказання і такі, що зазначені в додатку 4 до Порядку:

  • хронічні рецидивні захворювання шкіри;
  • виражена вегетативно-судинна дистонія;
  • гіпертонічна хвороба на будь-якій стадії;
  • катаракта.

Читайте також: Як працювати у спеку

Профілактика перегрівання на робочому місці

При високій температурі повітря значна частина тепла втрачається випаровуванням. Разом з потом організм втрачає воду, вітаміни, мінеральні солі. Таким чином, внаслідок зневоднювання, порушується обмін речовин.

Для профілактики порушень водно-сольового балансу тих, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей (натрій, калій, кальцій та ін.), мікроелементів (магній, мідь, цинк, йод та ін.), розчинних в рідині вітамінів, які виділяються з організму потом.

Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30º С і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 літра води на годину – приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.

Нормалізація несприятливих мікрокліматичних умов здійснюється за допомогою комплексу заходів та способів, які включають: будівельно-планувальні, організаційно-технологічні, санітарно-технічні та ін. заходи колективного захисту.

 

У разі неможливості технічними засобами забезпечити допустимі гігієнічні нормативи опромінення на робочих місцях використовуються засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) – спецодяг, спецвзуття, ЗІЗ для захисту голови, очей, обличчя, рук.

Читайте також: У спеку підприємствам необхідно відкорегувати час роботи працівників

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...