Як встановлюється скорочений робочий час для роботи у шкідливих умовах?


Як встановлюється скорочений робочий час для роботи у шкідливих умовах?

Згідно з вимогами пункту 2 статті 51 «Скорочена тривалість робочого часу» Кодексу законів про працю України працівники, зайняті на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, мають права на скорочення тривалості робочого часу. Відповідне право працівників визначається згідно з Переліком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163 (далі — Перелік).

Відповідно до пункту 9 Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 23.03.2001 № 122, скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці, проведеної відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 (далі — Порядок). Таким чином встановлення зазначеного вище права працівникові можливе у разі віднесення його робочого місця до категорії із шкідливими умовами праці визначеної за результатами проведеної атестації робочих місць за умовами праці.

Згідно вимог пункту 4 Порядку атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству. Атестаційна комісія складає перелік робочих місць, що підлягають атестації, визначає обсяг досліджень шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та організовує їх проведення.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладена на керівника підприємства, організації.

Згідно з Положенням про Державну службу України з питань праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 № 96, здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладено на Держпраці. Пунктом 11 Порядку (у редакції, що діє з 28.10.2016 року) визначено, що контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці, правильністю застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, Переліків робіт із особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці, та інших нормативно-правових актів, відповідно до яких надаються пільги та компенсації працівникам за роботу із шкідливими умовами праці, покладено на Держпраці.

Скорочена тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці встановлюється у відповідності до професій (посад) робіт, передбачених вимогами зазначеного вище Переліку.

Остаточне рішення щодо затвердження переліку таких посад перед прийняттям його колективним договором приймає керівник підприємства, організації.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...