...

Як уникнути переохолодження людям, що працюють на відкритих майданчиках: корисні поради


Як уникнути переохолодження людям, що працюють на відкритих майданчиках: корисні поради

У зв’язку зі зниженням добової температури звертаємося до роботодавців, на підприємствах яких проводяться роботи на відкритих промислових майданчиках, з проханням дотримуватися порад, як уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм.

Отримати переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою нижче +7 °С та підвищеною вологістю повітря  вже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров’ям.

Холод згубно  впливає, передусім,  на дрібні кровоносні судини верхніх та нижніх кінцівок, які інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. При охолодженні циркулювання крові в кінцівках уповільнюється і першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви та навіть кістки.

Корисні поради

  • Одягайтеся багатошарово : одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. З цих же міркувань одяг має бути цілком вільним.
  • Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавиці, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.
  •  Якщо працюєте  цілий день на морозі змінюйте  мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.
  •  Заходьте кожні півгодини-годину у тепле побутове приміщення, якщо ви працюєте цілий день на вулиці.
  •  Зігрійтеся   гарячою кавою, чаєм чи супом.

Категорично не можна:

  • Торкатися металу. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а отже, під час роботи з схожими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.
  • Вживати спиртне, оскільки алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь просто послаблює власний контроль за ситуацією, що заважатиме  вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Читайте також:

Увага! Заходи безпеки в холодну пору року

Обережно, крижані бурульки!

Перша допомога при переохолодженні.

  • Не слід думати, що переохолодження мине саме по собі. Як тільки з’являться його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.
  • Перша допомога при переохолодженні нескладна – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.
  • При  обмороженні слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому  разі слід перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.
  • При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати термоізолюючі пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.
  • Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, оскільки це може призвести до значного поглиблення ураження.
  • Обов’язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, окрім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболювальні та негайно зверніться по кваліфіковану допомогу!

Джерело: Управління Держпраці у Львівській області

 

Матеріали до теми


Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...