Як роботодавцю убезпечити виробничий процес у період аварійних відключень електроенергії?


Як роботодавцю убезпечити виробничий процес у період аварійних відключень електроенергії?

Аварійні відключення електроенергії несуть у собі додаткову загрозу виробничого травматизму на місцевих підприємствах, в установах, організаціях. Як забезпечити у таких складних умовах безпеку на робочих місцях?

Для цього необхідно:

  • Призначити на підприємстві, в установі, організації відповідальну особу, котра координуватиме роботу підприємства під час аварійного відключення та процесу відновлення електроживлення.
  • Розробити алгоритм дій працівників на кожному робочому місці щодо мінімізації виробничого браку з дотриманням вимог охорони праці під час проведення цих дій.
  • Розробити алгоритм дій працівників щодо недопущення нещасних випадків під час переміщення працівників колисками та підйомниками, що приводяться у дію через електроживлення.
  • За можливості прописати ці дії у розділі «Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях» в інструкціях з охорони праці за видами робіт.
  • Провести відповідні тематичні тренінги для працівників з відпрацювання необхідних дій та навичок.
  • Включення обладнання після подачі електроенергії проводити після дозволу відповідальної особи, переконавшись, що пуск обладнання є безпечним для працівників, котрі перебувають на робочих місцях.
  • У момент відключення електроенергії забезпечити аварійне освітлення виробничих приміщень, або наявність аварійних ліхтарів, зручних у користуванні.

Шановні роботодавці, пам’ятайте!

Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Це — вимога статті 13 Закону України «Про охорону праці».

Шановні працівники!

Згідно зі статтею 14 згаданого Закону кожен із вас має обов’язки щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Піклуйтеся про власну безпеку на виробництві та безпеку оточуючих.

Це допоможе уникнути виробничого травматизму та збереже здоров’я і життя.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...
Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...