Як можна оскаржити рішення МСЕК/ЛКК: коментар МОЗ


Як можна оскаржити рішення МСЕК/ЛКК: коментар МОЗ

Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність, однак не можете пройти повторне обстеження й оформити направлення на МСЕК/ЛКК, тоді строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. А саме: медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) здійснюють свої функції за принципом екстериторіальності.

Оскаржити рішення комісії можливо протягом одного місяця. Для цього необхідно звернутися до самої комісії, яка його приймала, або до центральної чи обласної комісії з письмовою заявою про проведення повторного огляду і винесення нового рішення. Якщо прийняте нове рішення не влаштовує, його можна оскаржити у Центральній МСЕК МОЗ України.

Готуємося до перевірки стану безпеки та гігієни праці — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Зазначимо, що у складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які оскаржують попередні рішення для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після відповідного обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які є рекомендаційними для прийняття рішення медико-соціальними експертними комісіями.

Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді у законодавчому порядку.

МОЗ звертає увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

Джерело: Урядовий портал


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...