...

Витік хлору під Кривим Рогом: чи є загроза для місцевих мешканців?


Витік хлору під Кривим Рогом: чи є загроза для місцевих мешканців?

Біля Кривого Рога стався масштабний витік хлору. Інцидент відбувся о 8:50 3 вересня на міськводоканалі у селі Радушне, розташованому поблизу Кривого Рога

Як розповів ТСН.ua мешканець села Радушного Ігор Астапов, місцевих жителів не сповістили про аварію. Вони дізнаються про все з сайтів місцевих видань та у групах на Facebook. 

“Чому не працювали сирени, людей ніхто не оповіщав, про що думає староста. План ліквідації аварії хоч є в сільраді, вони і самі не знають, що треба робити”, – нарікає місцевий мешканець Миколай Марчук.

“На складі хлору водоканалу серйозна аварія. Витік хлору. Все за сімома замками. Прохання не панікувати. Закрийте вікна, не виходьте на двір. Вітер несе в сторону Миролюбівки”, – написав у соцмережі член громадської організації “РадПортал” Андрій Кургуз.

За інформацією Першого Криворізького, витік хлору стався через те, що “зірвало вентиль під час заміни сальника”. За даними ЗМІ, в результаті постраждали три слюсарі, які є співробітниками “Кривбасводоканалу”.

Водночас, за словами Ігоря Астапова, селом ширяться чутки про витік близько 250 кг отруйного хлору. Проте вітер дме в бік від Радушного. 

За даними ЗМІ, люди панікують, багато хто стверджує, що почали відчувати ознаки отруєння хлором – першіння в горлі і запаморочення.

Місцеві жителі повідомляють, що було скасовано урочисті лінійки у школах Радушного та сусіднього села Гречані Поди. 

Також Астапов додав, що люди побоюються повного відключення води та запасаються нею.

Натомість надзвичайники спростовують інформацію про зараження території.

“3 вересня о 8:20 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про витік хлору на території складу хлору по вул. Нікопольське шосе в Довгинцівському районі міста Кривий Ріг. Під час переливання рідкого хлору з танку ємністю 96 куб.м в транспортировочну ємність об’ємом 0,8 куб.м на засувці між танком та ємністю не витримав ущільнювач, що спричинило витік 25-30 кг хлору”, – йдеться у повідомленні Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області.

Через аварію утворилася хмара газоподібного хлору об’ємом приблизно 3 куб.м, яка розповсюдилася на площі 100 кв.м. Населені пункти, зокрема найближче село Радушне, в зону можливого хімічного забруднення не потрапляють, наголосили рятувальники.

Вони повідомляють, що вже о 9:05 рятувальники ліквідували витік та осадили хмару небезпечної хімічної речовини.

Під час аварії постраждала жінка. “О 10:20 до ЦРЛ Криворізького р-ну бригадою ШМД було доставлено оператора хлорних установок, жінку 1964 року народження, з підозрою на отруєння парами хлору”, – повідомили у Дніпропетровському ДержНС.

Тим часом місцеві жителі висловлюють здогадки про причини аварії.

“За однією з інформацій, це підприємство прийняло на склад хлору більше дозволеної кількості. Про це криворізьким депутатам було відомо ще у п’ятницю. Начебто вони повідомили про це київських надзвичайників. А сьогодні вже все трапилося”, – розповів Ігор Астапов. 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами tsn.ua.

Матеріали до теми