Вимоги до організації охорони праці м’ясопереробних цехів


Вимоги до організації охорони праці м’ясопереробних цехів

Держпраці підготувало Методичні рекомендації щодо вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці до технологічних процесів, виробничого обладнання та устаткування м’ясопереробних цехів

Виробниче устаткування

  • Технологія переробки м’яса передбачає використання технологічного обладнання, яке складається із рухомих і таких, що обертаються частин. Тому всі такі частини повинні бути надійно огороджені або розміщені так, щоб виключалась можливість травмування обслуговуючого персоналу.
  • Огородження і запобіжні пристосування не повинні: знижувати освітленість робочого місця; посилювати шум, створюваний рухомими частинами устаткування; підвищувати вібрацію устаткування.
  • Дія засобів захисту не повинна припинятися раніше, ніж припиниться дія небезпечного чинника.
  • Знімні, відкидні і розсувні огородження робочих органів, а також дверці, щитки, кришки, що відкриваються в цих огородженнях або корпусах устаткування, повинні мати пристрої, що виключають їх випадкове зняття чи відкриття або мати пристрої, блокування, які забезпечують зупинку роботи устаткування при зніманні чи відкритті огородження.
  • Оглядові люки, завантажувальні воронки, бункери отвором більшим ніж 30 см, розміщені в зоні можливого знаходження обслуговуючого персоналу, повинні бути захищені або відгороджені та закриті за допомогою інструменту (спеціального ключа).
  • Органи керування виробничим устаткуванням повинні розташовуватись у робочій зоні так, щоб не утрудняти виконання технологічних операцій, приводитись у дію зусиллями, що не перевищують встановлених відповідними нормами.

Документація

  • На устаткування (машини, агрегати, механізми, апарати, ємкості, контрольно-вимірювальні прилади) повинна бути експлуатаційна документація (технічний опис, інструкція з експлуатації, інструкція з монтажу, пуску, регулювання і обкатки виробів, паспорт).
  • Експлуатаційна документація повинна зберігатися до списання устаткування.
  • На всьому технологічному обладнанні повинні бути зазначені інвентарні номери.
  • За інвентарними номерами устаткування заноситься в спеціальні журнали обліку і періодичних оглядів (опосвідчень).

Ножі

  • Для процесів ручного обкачування і жилування м’яса повинні використовуватися ножі обкачувальні і жилувальні.
  • Видача інструменту повинна проводитися за особистою карткою, при цьому слід видавати не більше трьох ножів.
  • Після закінчення роботи і на час обідньої перерви кожний працівник повинен здавати інструменти на зберігання комірнику (завідувачу дільниці).
  • Зберігання ножів, як вже наголошувалося раніше, повинно здійснюватися в окремому приміщенні або шафі, що замикаються.
  • Для перенесення і тимчасового зберігання ножів, гачків і мусатів працівники повинні бути забезпечені спеціальними футлярами.

Технологічне обладнання

  • У всіх виробничих приміщеннях, що використовуються для вироблення харчових продуктів, повинні бути установлені стерилізатори для дрібного інвентаря (ножів, мусатів тощо).
  • Для миття і дезінфекції більш великого інвентаря і обігової тари застосовують мийні машини або обладнують мийні приміщення з підведенням до ванн холодної і гарячої води.
  • Основні вимоги правил до технологічного обладнання, а саме: конструкція завантажувальної горловини вовчка повинна запобігати утворенню зависань оброблюваного продукту.
  • Для проштовхування сировини повинні бути передбачені штовхачі, які забезпечують безпеку і зручність у роботі.
  • Не дозволяється підштовхувати сировину до подавального механізму рукою, очищати решітку руками.
  • Очищати решітку необхідно тільки металевою лопаткою.
  • Вовчки повинні бути обладнані відкидним столом і підніжкою для зручності санітарної обробки і розбирання різального інструмента.
  • Відкидний стіл і підніжка повинні бути зблоковані з пусковим пристроєм, що запобігає пуску в роботу вовчка при відкинутій площадці або підніжці.
  • Зони обертання ножів кутера і передавальні механізми повинні бути закриті кришками, зблокованими з пусковим пристроєм.
  • При відкритій одній із кришок кутера повинна бути виключена можливість пуску кутера в роботу.
  • Кутер повинен бути оснащений тарілчастим вивантажувачем, який забезпечує зручне і безпечне вивантаження із чаші переробленого фаршу, зблокованим з пусковим пристроєм.
  • Під час підіймання тарілки вивантажувача повинно припинятися її обертання.
  • Під час роботи механічного тарілчастого вивантажувача працівник не повинен збирати фарш з тарілки.
  • Шприци гідравлічні повинні бути обладнані справними манометрами і запобіжними клапанами.
  • На дроселі шнекового шприца повинен бути установлений вакуумметр.
  • Педалі шприца повинні бути огороджені від випадкового вмикання.
  • Двоцівкові шприци повинні мати перегородку між педалями.
  • Завантажувати шприци гідравлічної і пневматичної дії фаршем слід тільки при крайньому нижньому положенні поршня і при знаходженні покажчика регулятора подачі в положенні «Стоп».
  • Під час роботи на шприцах необхідно стежити за стрілкою показань манометра.
  • Тиск не повинен перевищувати максимально допустимий.
  • Відкидна площадка для обслуговування шприца повинна бути зблокована з пусковим пристроєм.
  • Блокування повинно запобігати пуску в роботу шприца при відкинутій площадці.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Охорона праці: перевантаження обов’язками сприяють вигоранню вчителів
Служба освітнього омбудсмена оприлюднила результати опитування, яке засвідчило: педагоги шкіл щоденно виконують значний обсяг додаткової роботи, що не передбачена посадовими ...
Професійний тест від проєкту «WorkSafe.UA Безпека та здоров’я на роботі» про металеві таблички на трубопроводах
Пропонуємо пройти професійний тест. Для перевірки відповіді переходьте в телеграм-канал від проєкту «WorkSafe.UA Безпека та здоров’я на роботі». На введений в експлуатацію ...