Вимоги безпеки під час збирання цукрових буряків


Вимоги безпеки під час збирання цукрових буряків

Вимоги безпеки під час збирання цукрових буряків регламентуються Правилами охорони праці у сільськогосподарському виробництві (наказ Мінсоцполітики від 29.08.2018 р. № 1240; НПАОП гички або коренеплодів цукрових буряків.

  1. Не дозволяється:
    • підштовхувати транспортні засоби та бурякозбиральні машини, що забуксували на полі чи дорозі;
    • сидіти (стояти) на рамі або інших частинах бурякозбиральних машин під час їх роботи;
    • заміняти ножі та диски зрізувальних і обрізувальних механізмів, встановлювати зазори між дисками копачів та зазори у конічних підшипниках копачів за увімкненого двигуна та без використання спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту;
    • перебувати без засобів захисту в місцях можливого падіння буряків, під транспортерами бурякозбиральних агрегатів, навантажувачів та перевізників буряка;
    • наближатися до робочих органів навантажувача буряка ближче ніж на 2 м.
  2. Інтервал між збиральним агрегатом (комбайна) та транспортним засобом під час їх руху має становити не менше ніж 1,5–2 м.
  3. Працівникам не дозволяється перебувати попереду і позаду гичкозбиральної машини, а також у площині обертання ротора під час її руху.
  4. Прибирати коренеплоди, які залишилися в транспортному засобі після його розвантаження, а також здійснювати очищення механізмів комбайна від гички, бур’янів, землі й іншого можна за вимкненого двигуна і зупинених робочих органах за допомогою скребка або лопати з подовженим держаком, в рукавицях, не піднімаючись у кузов.
  5. Під’їжджати транспортним засобом для навантаження його коренеплодами потрібно за сигналом тракториста навантажувача.
  6. Під час завершення розбирання кагату буряка водій навантажувача має вимкнути робочі органи агрегату для безпечного підбору працівниками залишків буряка.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...