Вимоги безпеки під час шиномонтажних та вулканізаційних робіт під час ремонту та експлуатації великовантажних автомобілів


Вимоги безпеки під час шиномонтажних та вулканізаційних робіт під час ремонту та експлуатації великовантажних автомобілів

Монтаж та демонтаж шин в АТЦ (ГТЦ) необхідно виконувати на спеціально відведеній ділянці, обладнаній колесозйомником, шиномонтажним стендом, необхідним обладнанням, інструментом та пристосуванням.

Вулканізаційні роботи повинні проводитись у приміщенні, обладнаному припливно-витяжною вентиляцією. Все електрообладнання, у тому числі й вулканізатори, повинно бути заземлене.

Верстати для шорсткування повинні бути обладнані пристроями для місцевого відсмоктування пилу та мати огородження привода.

Під час знімання коліс під вивішений великовантажний автомобіль або інший технологічний транспортний засіб необхідно ставити підставки, виготовлені для даної марки транспортного засобу, а під колеса, що не піднімаються, підкласти упори (противiдкатні башмаки).

Перед відкручуванням гайок кріплення коліс необхідно випустити повітря з шин, що знімаються. Під час знімання задніх здвоєних коліс необхідно випустити повітря з обох шин.

Перед встановленням колеса на великовантажний автомобіль або інший технологічний транспортний засіб необхідно попередньо підкачати шину повітрям до тиску 0,08–0,1 МПа (0,8–1,0 кгс/см2) та переконатися у правильності встановлення замкового кільця.

Під час підкачування шини забороняється перебувати навпроти замкового кільця.

Накачування та підкачування знятих з автомобіля шин необхідно виконувати із застосуванням запобіжних пристроїв, що унеможливлюють вилітання кілець.

Накачувати шини повітрям до потрібного тиску можна тільки після установлення i повного закріплення колеса на ступицi.

Допускається знімання та встановлення коліс за допомогою вилкових автонавантажувачів на автомобілях вантажопідйомністю від 25 до 75 т. 3абороняється знімати та встановлювати колеса на великовантажних автомобілях вантажопідйомністю 75 т i більше без застосування колесознімача.

Під час накачування шин на спеціально відведеній дільниці повинні бути встановлені манометри, що пройшли випробування, або дозатор тиску повітря.

Під час роботи з пневматичним стаціонарним підйомником для переміщення шин великого розміру обов’язкова фіксація піднятої шини стопорним пристроєм.

Зазначені роботи виконуються відповідно до вимог ПНАОП 0.00-1.72-14 «Правил з охорони праці під час експлуатації великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів під час розробки рудних і нерудних копалин відкритим способом».

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...