...

Витрати на автоматизацію виробництва окупаються зниженням травматизму


Втрата кваліфікованого робітника внаслідок травми на виробництві приносить підприємству прямі і непрямі збитки, адже для досягнення працівником необхідного рівня професійних навичок роботодавець витрачає чимало часу і коштів, вважає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Валерій Акопян.

За його словами, один із шляхів вирішення цієї проблеми – автоматизація існуючих технологічних процесів.

«На тих підприємствах, де широко використовують автоматизовані комплекси, працівник менше часу проводить в небезпечних зонах і, тим самим, менше піддає ризикам своє здоров’я. Зрозуміло, що для цього потрібні серйозні капіталовкладення. Не всі роботодавці їх мають. Але навіть ті, які мають кошти, не завжди правильно оцінюють необхідність таких витрат», – зазначив Валерій Акопян.

Згідно зі статистикою Фонду, основною причиною 594 нещасних випадків на українських підприємствах у першому півріччі 2013 стало використання недосконалих технологій, експлуатація застарілого обладнання, а також незадовільний технічний стан виробничих об’єктів.

«На тлі демографічної кризи та міграції робочої сили в країни з більш високим рівнем життя, трудові ресурси на підприємствах України стають дефіцитом. Тому загроза втрати досвідченого робітника в результаті виробничої травми, повинна змусити власника підприємства вкладати додаткові кошти у створення безпечних умов праці», – упевнений директор виконавчої дирекції Фонду.

«У той же час існують і економічні обґрунтування такої поведінки роботодавців. Згідно з дослідженнями , проведеними Національним науково-дослідним інститутом промислової безпеки та охорони праці, кожна 1 гривня, вкладена в охорону праці на підприємстві, приносить у середньому 4 гривні економічного ефекту», – додав він.

Крім того, на його думку, держава повинна сформувати такі умови господарювання для роботодавців, за яких стане вигідніше спрямовувати ресурси на попередження травматизму, профзахворювань і поліпшення стану умов і охорони праці, ніж компенсувати потім втрати.

«Наприклад, законодавство Європейського Союзу передбачає, що роботодавці регулюють питання охорони праці на своїх підприємствах шляхом оцінки ризиків та розвитку на її основі ефективного управління. Цим шляхом має йти і наша країна. Сьогодні ж у нас лише окремі підприємства реально впровадили євростандарти управління охороною праці та оцінки ризиків», – зазначив Валерій Акопян.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві