Виробничий травматизм зменшується, але проблема залишається


Кардинально знизити рівень виробничого травматизму без серйозної профілактичної роботи неможливо, вважає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

За його словами, розуміння важливості питань безпеки праці на українських підприємствах зростає. У результаті – спостерігається щорічна тенденція до стійкого зниження кількості нещасних випадків. За роки незалежності загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, зменшилась більше, ніж у дванадцять разів.

«Якщо у 1992 році на підприємствах України було травмовано майже 125 тисяч працівників, то у 2013 році – менше, ніж 10 тисяч», – зазначив він.

Водночас, підкреслює директор виконавчої дирекції Фонду, попри оптимістичні показники, рівень виробничого травматизму продовжує залишатися у 3-4 рази вище, ніж в інших промислово розвинених країнах Європи.

«За багато років на території нашої країни, на жаль, так і не сформувалася ціна життя людини», – зазначає Валерій Акопян.

З одного боку, за його спостереженнями, українці, щоб прогодувати сім’ю, часто погоджуються на небезпечну роботу, де платять більше, не розуміючи, що здоров’я все-таки важливіше. А з іншого боку, більшість вітчизняних роботодавців, навіть якщо мають фінансові можливості створити безпечні умови праці для найманих працівників, не поспішають це робити, концентруючи свої інтереси виключно на збільшення прибутку будь-якою ціною.

«Кардинально змінити ситуацію можливо лише в тому випадку, коли сам роботодавець перейметься відповідальністю за людей, якими він управляє, а найманий працівник буде завжди пам’ятати, що на кону знаходиться його власне життя і здоров’я», – підкреслив Валерій Акопян.

Тому сьогодні питання активізації профілактичної роботи та впровадження на підприємствах сучасних систем управління виробничими ризиками він вважає вкрай необхідними.

«Безпеку праці можуть забезпечити навіть прості і маловитратні заходи. Наприклад, передовий досвід свідчить, що кожен етап технологічного процесу на виробництві повинен фіксуватися в інструкції з метою чіткого інформування – яким чином виконати ту чи іншу операцію без шкоди для здоров’я. Співробітники не повинні допускатися до виконання робіт, поки не пройдуть відповідного навчання та не складуть іспит на засвоєння отриманих знань», – упевнений керівник виконавчої дирекції Фонду.

«Тільки на тих підприємствах буде низький рівень травматизму і професійних захворювань, де заходи з охорони праці проводяться системно. Це, насамперед, щоденна кропітка систематична робота, в якій активну участь повинні брати як роботодавець, так і найманий працівник», – підсумував він.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України