...

Конституційні гарантії людям з обмеженими можливостями


Про діяльність відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Полтава щодо виконання та дотримання прав інвалідів внаслідок трудового каліцтва, гарантованих Конституцією та законами України, розповідає начальник відділення Володимир Руденко.

«Від того, як суспільство ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або не можливо самостійно подбати про себе, залежить рівень його цивілізованості. Не дивно, що в давні часи і навіть аж до сучасної історії до людей, яких ми нині відносимо до категорії – «інвалід», було дуже мало шансів на виживання взагалі.

Сучасне суспільство нарешті вирішило зробити крок до розв’язання цієї проблеми. Наприкінці ХХ сторіччя, з 1983 по 1992 роки, Організацією Об’єднаних Націй було проведене своєрідне «Десятиліття інвалідів». Про проблеми інвалідів не тільки заговорили, їх вирішення перевели в площину активних практичних рішень, права інвалідів почали закріплювати на законодавчому рівні.

З метою привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями в Україні з 1992 року започатковано відзначення Міжнародного дня інвалідів, який з 1994 року на державному рівні відзначають щорічно. Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових та соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

Прогресивне людство, відзначаючи щороку Міжнародний день інвалідів, засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги і для них мають бути створені такі умови, які дозволяють відчувати себе рівними серед рівних. Адже ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства.

Наша молода держава, з прийняттям законодавства відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, визначила правову основу, економічну та організаційну структуру загальнообов’язкового державного соціального страхування громадян, які постраждали від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвело до втрати працездатності.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Полтаві – це саме та організація, яка піклується про людей, що втратили здоров’я на виробництві підприємств обласного центру. Більш ніж за десять років працівниками відділення надано інвалідам, які постраждали на виробництві, значну кількість соціальних послуг, зроблено багато добрих справ, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, на відшкодування шкоди потерпілим, відновлення їх здоров’я та працездатності тощо.

Основним аспектом запобігання виробничому травматизму є проведення страховими експертами відділення профілактичних заходів.

На виконання статутних обов’язків Фонду щодо запобігання виробничому травматизму експертами відділення проводяться перевірки стану охорони праці на підприємствах міста. Під час проведених у 2013 році перевірок підприємств та організацій м. Полтави було виявлено 775 порушень законодавства про охорону праці та соціального страхування від нещасного випадку на виробництві. Фахівцями відділу профілактики здійснюється постійний контроль за своєчасним та повним усуненням роботодавцями виявлених порушень.

Основна функція діяльності страхових експертів – надання дієвої допомоги страхувальникам з питань організації системи охорони праці й управління нею, у розробленні розділів про охорону праці в колективних договорах.

Найбільша кількість порушень законодавства про охорону праці виявлена на таких підприємствах: ТОВ «Полтаваінфоком», ФОП «Козуб Ю.Г.», ТОВ «Ді-Стар», ПП «ХПНУ-413», ТОВ «Тріоль», ТОВ ВКК «Арія», Полтавська обласна філармонія, ТОВ «Феропол».

Під час перевірок стану охорони праці було виявлено, що не всі працівники, зайняті на важких роботах та роботах зі шкідливими чи небезпечними факторами, проходять періодичні медичні огляди.

Одним з вагомих критеріїв низького рівня охорони праці на підприємствах є те, що на багатьох підприємствах та в установах немає штатних посад інженерів з охорони праці, здебільшого такі обов’язки виконують спеціалісти за сумісництвом.

Крім проведення перевірок страховими експертами відділення надавалася також допомога підприємствам в опрацюванні та впровадженні СУОП, у розробленні нормативних актів про охорону праці.

Одним із основних напрямів роботи нашого відділення є турбота про соціальний захист тих людей, які в результаті отриманих ними травм на виробництві або професійних захворювань, стали інвалідами, в частині медико-соціальної реабілітації, відновлення їх здоров’я та працездатності. Так, протягом 2013 року цілеспрямоване амбулаторне та стаціонарне лікування за кошти Фонду надано 124 інвалідам на суму 281160 грн., санаторно-курортне лікування – 64 потерпілим на суму 685612 грн., забезпечено необхідними лікарськими засобами, протезами, ортопедичними та коригуючими виробами, окулярами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування, зубопротезування – 76 осіб на суму 262624 грн., оплату за спеціальний, постійний сторонній догляд та побутове обслуговування потерпілого отримали 25 чоловік на суму 158118 грн., спеціальний медичний догляд надано 7 чоловікам на суму 93739 грн., побутове обслуговування надано 14 інвалідам виробництва на суму 44055 гривень. На відшкодування шкоди потерпілим та членам їх сімей виплачено 14,9 млн. гривень.

Сьогодні, підводячи підсумки, впевнено можна сказати, що відділенням виконавчої дирекції Фонду у м. Полтаві за 13 років проведена велика робота, багато зроблено, досягнуто значних результатів у діяльності. Фахівці відділення не тільки забезпечують своєчасне нарахування та надходження страхових виплат потерпілим, а й цікавляться їх особистим життям. Так, працівники відділення відвідують інвалідів праці за місцем їх проживання, постійно ведуть роботу в напрямі залучення інвалідів до активного суспільного життя. Надано біля 150 роз’яснень про нарахування страхових виплат, індексацію, протезування та інше.

Захищаючи гідність інвалідів, ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми. У 2013 році за сприяння Фонду відбулися змагання першої Всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці «Сила духу». У змаганнях взяли участь потерпілі, які перебувають на обліку у відділенні м. Полтави: Кравченко О.М., Ніколаєв О.З., Калініченко С.М., Кравченко Ю.А., Кухта О.М., Цина А.Ю., Ковальчук М.С. Команда Полтавського міського відділення посіла третє загальнокомандне місце в обласних змаганнях. Проведення спартакіади серед інвалідів праці – це відкритий спортивний захід, що проводився з метою підтримки у інвалідів внаслідок трудового каліцтва цілеспрямованості у подоланні особистих фізичних меж, реабілітації засобами фізичної культури і спорту для подальшої адаптації у суспільстві, залучення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості до проблем потерпілих на виробництві. Не лише суспільство і держава повинні опікуватися проблемами інвалідів, а й кожен з нас має робити те, що він може зробити для інвалідів, тому що ми і є суспільство та держава. Мова йде про створення у суспільстві відповідних умов і рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей і творчого потенціалу та встановлення рівності і повноцінної участі постраждалих на виробництві у соціальному житті й розвитку країни».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України