Відновлення здоров’я і працездатності потерпілих


«У відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Путивльському районі перебуває на обліку 116 потерпілих, які мають втрату працездатності з певним відсотком, з яких 64 особи отримали тяжке каліцтво та мають групу інвалідності. Тож на виконання одного із пріоритетних завдань та обов’язків Фонду – відновлення здоров’я і працездатності потерпілих на виробництві – відділенням виконавчої дирекції Фонду своєчасно, систематично та в повному обсязі проводиться:

– відшкодування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

– виплата щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку;

– відшкодування пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

– надання в разі стійкої втрати професійної працездатності одноразової допомоги потерпілому, а в разі його смерті – сім’ї потерпілого, з відшкодуванням ритуальних послуг;

– медична, професійна та соціальна реабілітація потерпілих на виробництві.

Забезпечення громадян, які травмувалися на виробництві чи отримали професійне захворювання, реабілітаційними послугами здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», згідно висновку медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) та індивідуальної програми реабілітації.

Відповідно до характеру травм чи захворювання потерпілі на виробництві мають право отримати за рахунок Фонду: протезно-ортопедичні вироби; їх післягарантійний ремонт; відшкодування на проїзд до місця протезування; зубопротезування; очне протезування; окуляри; слухові апарати; лікарські засоби та вироби медичного призначення; постільні речі; гігієнічні вироби; додаткове харчування; професійне навчання або перекваліфікацію; спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та побутове обслуговування; коляски; їх післягарантійний ремонт; відшкодування на проїзд до місця забезпечення; автомобіль та навчання водінню, а також компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування; транспортне обслуговування інвалідів.

Важливу роль в медичній реабілітації відіграє забезпечення лікування потерпілих у санаторно-курортних та реабілітаційних закладах.

Інваліди І групи забезпечуються санаторно-курортним лікуванням щорічно, інваліди ІІ групи один раз на два роки. Інваліди ІІІ групи забезпечуються цим видом медико-соціальних послуг один раз на три роки. Зараз є можливість щорічного санаторно-курортного лікування інвалідів ІІ та ІІІ груп, у разі, якщо потреба у такій періодичності визначена МСЕК.

Лікування у реабілітаційних закладах можливе в тому числі і без встановлення групи інвалідності.

Термін лікування у санаторно-курортному закладі складає 24 дні, а для потерпілих із травмами спинного мозку – 45 днів. Термін проходження потерпілим медичної реабілітації становить 18-24 доби, в залежності від призначеної медичним закладом програми реабілітації, з урахуванням стану потерпілого, характеру та складності захворювання, віку тощо.

Відділення виконавчої дирекції Фонду нагадує мешканцям Путивльського та Буринського районів, які травмувалися на виробництві чи отримали професійні захворювання та мають рекомендацію лікарів (згідно виписки з медичної карти), про те, що вони мають можливість отримати направлення для отримання висновку МСЕК та пройти необхідну реабілітацію.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків