Вбережіть дітей від ураження електричним струмом!


Вбережіть дітей від ураження електричним струмом!

20 жовтня 2019 року троє дітей-однолітків, які проживають в селі Ілавче, що в Теребовлянському районі Тернопільської області, зайшли на дитячий майданчик пограти в хованки. Один із них сховався в трансформаторній підстанції 10/0,4 кВ, де доторкнувся до електрообладнання. Дитину госпіталізували в лікарню. У хлопчика травми середньої тяжкості. Приміщення підстанції було відкрите.

31 жовтня 2019 року ще один нещасний випадок стався у Львові. Хлопець хотів зробити селфі і заліз на дах вагона, який використовують для перевезення зерна. Підлітка вдарило електричним струмом. Працівники залізниці знайшли обгоріле тіло. Він помер на місці.

Одна із основних причин нещасних випадків — недостатнє формування батьками у дитини відповідального ставлення до власної безпеки.

В обох випадках постраждалі не усвідомлювали небезпеки і не замислювалися про наслідки своїх дій.

Всі трансформаторні підстанції та повітряні (кабельні) лінії електропередач перебувають під напругою або на них може бути подана напруга, а отже, приховують в собі смертельну небезпеку для тих, хто до них наближається на недопустиму відстань або торкається струмовідних (неструмовідних) частин.

Дані нещасні випадки, на жаль, належать до тих, які найчастіше трапляються — при самовільному проникненні у приміщення трансформаторних підстанцій та наближенні до струмопровідних частин на недопустиму відстань з метою крадіжки кольорового металу, при обривах проводів, при дитячих іграх поблизу трансформаторних підстанцій та повітряних (кабельних) ліній.

Звертаємо увагу, що постійне нагадування і пояснення дітям про основні правила електробезпеки, суть небезпеки електричного струму, як себе поводити у критичних ситуаціях тощо, в майбутньому формує у дитини інстинкти самозбереження.

Небезпека електротравматизму особливо велика тому, що електричний струм неможливо виявити ні за зовнішнім виглядом, ні за звуком чи запахом.

Отже, наголошуємо! Постійне нагадування може врятувати дітей від ураження електричним струмом і зберегти їхнє життя та здоров’я.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...
Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу
Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди ...