...

В опалювальний сезон — з правильно оформленими документами


Для початку теплопостачання потрібно отримати дозвіл на роботи та подати декларацію відповідності.

Державна служба України з питань праці наголошує: початок опалювального сезону пов’язаний із експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки — котлів. Тож роботодавці повинні одержати дозвільні документи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Без цього робітники не можуть бути допущені до робіт у котельні.

Держпраці закликає усіх суб’єктів господарювання діяти відповідно до чинного законодавства. Передусім слід дотримуватися вимог Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском. До такого обладнання належать:

  • опалювальні котли теплопродуктивністю понад 0,1 МВт;
  • парові, водогрійні і пароводогрійні котли; котли-бойлери, а також автономні пароперегрівачі і економайзери;
  • бойлери;
  • енерготехнологічні котли (парові та водогрійні, в тому числі содорегенераційні котли);
  • котли-утилізатори (парові та водогрійні);
  • котли парові та рідинні, які працюють з високотемпературними органічними теплоносіями.

Так, при експлуатації котлів з високотемпературним органічним теплоносієм теплопродуктивністю понад 0,1 МВт роботодавець отримує дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до пункту 6 групи А Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого цьогоріч урядовою постановою.

Системи газопостачання природним і зрідженим газом суб’єктів господарювання, а також газовикористовуюче обладнання потужністю понад 0,1 МВт експлуатується на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, яка подається не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт (п. 4 групи Б Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки).

Також під час експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій, теплових мереж і тепловикористовувальних установок слід керуватися Правилами охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, Правилами безпеки систем газопостачання.

Перед включенням у роботу установок сезонної дії, в тому числі опалювальних котлів, необхідно забезпечити прочищення газоходів, перевірку справності газоходів і систем вентиляції, проведення технічного обслуговування газових приладів.

У вбудованих і прибудованих котельнях необхідно перевірити газонепроникність огороджувальних конструкцій приміщень.

Готовність до роботи обладнання сезонної дії, що використовує газ, необхідно оформляти відповідним актом.

Зняття заглушок і пуск газу допускаються за наявності документів, які підтверджують виконання цих робіт.

На підприємстві, де експлуатується система газопостачання власними силами, повинна бути створена газова служба, затверджено відповідне положення про газову службу та визначено особу, відповідальну за газове господарство.

До технічного обслуговування і ремонту споруд та об’єктів системи газопостачання промислових і сільськогосподарських підприємств, підприємств комунально-побутового обслуговування населення допускається залучення суб’єктів господарювання, що мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки відповідно до вимог Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки.

До того ж, Держпраці нагадує роботодавцям про необхідність проведення щорічного спеціального навчання з питань охорони праці для машиністів (кочегарів) котелень та операторів котелень.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...